Additiv tillverkning – ett värdefullt produktionsstöd inom industrin

Additiv tillverkning – ett värdefullt produktionsstöd inom industrin
Nordisk industri är redo att implementera 3D-print fullt ut som produktionsstöd. Det menar Markforged, en av flera utställare på Elmia 3D som slagit upp portarna idag.

– Vi ser fram emot att träffa många automationsföretag som är en viktig del av vår målgrupp; en kundgrupp som verkligen har sett och förstått möjligheten att ersätta aluminiumdetaljer med komposit och gå från en veckas väntetid på en detalj till en natt, säger Patrik Rosén, Sales Manager Nordics, Markforged.

 

Slitstarka 3D-printade produktionsdetaljer

”Factory Floor Support” är ledorden som lyser starka, menar Patrik.

– Samtidigt som vi ser att nordisk industri är mogen för 3D-print så är det också en väldigt utsatt bransch där flera hårdvaruproducenter har det tufft och tvingas lägga ner. Det marknaden behöver är en bra lösning för 3D-print som produktionsstöd och här har vi ett väldigt starkt erbjudande.

Det i sin tur förutsätter slitstarka 3D-printade produktionsdetaljer. Så gott som alla detaljer i Markforgeds monter är svarta, vilket har sin förklaring i både materialval och printteknik:

– Vi är smalare än många andra på materialsidan och det är för att vi har valt att jobba med material som klarar kraven för att vara just ”Factory Floor Support”, säger Patrik.

 

Komposit och kolfiberförstärkning ger styrka

Markforgeds utvecklade 3D-printteknik CFR (Continous Fiber Reinforcement) ger tillsammans med kompositmaterial en svårslagen styrka, menar Patrik. Lägg därtill mjukvaran Digital Source som introducerades så sent som i november förra året, och som utgör ett koncept för effektiv försörjning av OEM-certifierade reservdelar.

Maskintillverkaren kan göra sina reservdelar tillgängliga för utvalda kunder som å sin sida har investerat i en 3D-printer från Markforged, som står på verkstadsgolvet, redo att printa de reservdelar som behövs, i rätt material och i en skyddad fil som varken kan laddas ner, spridas eller manipuleras.

 

Stöttar försörjningen av reservdelar

– Vi ser redan ett stort antal företag om valt att gå den här vägen. I första hand har vi riktat oss till maskintillverkare och slutkunder som gör en enorm besparing både när det gäller lagerhållning, logistik och snabb service, men vi kommer under det här året att också teckna avtal med servicebyråer som vi kan certifiera för Digital Source, säger Patrik.

– Det här blir en verkligt stor vinst för företag med många produktionssiter där Digital Source kan stötta försörjningen av reservdelar, säger Patrik Rosén.

 

Maskin- och högpresterande materialnyheter

Bland nyheterna i Markforgeds monter finns också senaste maskinen, Markforged FX10, som gör Nordenpremiär. En professionell industriell 3D-skrivare med över 100 sensorer och mjukvarufunktioner som machine learning och AI.

– Vi kan också presentera vårt nya Vega-material, ett högpresterande PEKK-material för bland annat aerospacedetaljer och andra delar med extremt tuffa krav. Det här är både starkare och tåligare för värme och kem och kan förstärkas med kontinuerlig kolfiber, säger Patrik Rosén.

Som en viktig del av Elmia Produktionsmässor har Elmia 3D vuxit kraftigt med flera utställare inom såväl hårdvara och mjukvara som material.

– Vi vet att det här är en bra mässa och vi hoppas på fullt drag i år, säger Patrik Rosén.

 

Bildtext:

3D-printade kolfiberförstärkta delar ger det produktionsstöd som industrin behöver. Det menar (fr v) Kyle Mason, Patrik Rosén och Esther Flicker, Markforged.