Klassisk möbel i 3D-printad tappning

Klassisk möbel i 3D-printad tappning
Hur kan man göra en klassisk möbel uppdaterad till en samtida version? Går det att möta dagens krav på hållbarhet och cirkularitet med en nära 100 år gammal möbeldesign? Det ville Vesna Paun och Neliah Saadat Norrström, studenter på JU, ta reda på i sitt examensarbete.

Vesna Paun och Neliah Saadat Norrström är båda studenter på programmet Produktutveckling möbeldesign på Jönköping tekniska högskola (JTH), vid Jönköping University. De tar examen nu i juni och har under sin utbildning hunnit med att ställa ut både på möbelmässan i Milano och i Stockholm, men då med en annan möbel i fokus än nu. Vesna berättar:

­– I Milano fick vi, som första studenter från JU, ställa ut ett projekt där vi gjorde en pinnstol. Men det vi visar i montern här på Elmia 3D är vårt examensarbete, som är en uppdaterad och hållbar version av LC4 Chaise longue  som är ritad av Le Corbusier, Charlotte Perriand och Pierre Jeanneret. Det är en personlig favorit för mig, som skapades redan 1928.

Hållbar och cirkulär

Vesna och Neliah tog sig an möbeln med samtida ögon och utgick från frågeställningen; hur skulle man göra den här liggfåtöljen idag? De utgick ifrån de krav och förväntningar som finns på branschen nu gällande cirkularitet, hållbarhet och ansvaret kring produktens klimatpåverkan i alla led. Neliah förklarar vidare:

– Idag finns ju helt andra krav på att allting ska kunna plockas isär, och återvinnas separat. Den här uppfyller det kravet, allt som sitter fast är bara att skruva loss, separera och återvinna på varsitt håll. Sen ska materialen också vara så återvinningsbara som möjligt, och då föll valet på 3D-printat material som är 100% noll-spill.

Brygga över material och tekniker

Designen av liggfåtöljen utvecklades av studenterna under arbetets gång, och speglar de rådande formtrenderna i samhället idag. Benen byttes ut till en träkonstruktion, fåtöljens underrede är helt i stål och liggdelen är 3D-printad i en materialblandning av 80% PLA-plast och 20% träfiber. Vesna utvecklar:

– Vi ville nischa oss mot 3D-print, men tack vare att vi har andra välkända material som trä, stål och läder så blir slutprodukten inte så främmande eller futuristisk i sin framtoning ändå. Den överbryggar mellan olika material och tekniker, och det var vår tanke. Därför känns det så kul att vara med på Elmia Produktionsmässor, vi passar ju in med vår produkt både på Elmia 3D och Elmia Svets.

Bildtext: Vesna Paun och Neliah Saadat Norrström bredvid sin uppdaterade LC4 Chaise longue i 3D-printat material.