Uppdrag: Minska plastic pollution

Uppdrag: Minska plastic pollution
En av nykomlingarna på Elmia 3D är Lostboyslab AB, som ställer ut för första gången på mässan i år. Ett innovativt företag som drivs av att tänka hållbart i alla steg. Emil Nielsen är vd och berättar om hur det kom sig att företaget tagit fram egna material när de inte hittade det de sökte.

På Elmia 3D trängs skrivare och smart teknik i mässhallen. Emil Nielsen är VD för tremannaföretaget Lostboyslabs AB, som är baserat i Löddeköpinge. Med sig i montern har de en liten del av den maskinpark av 3D-skrivare som de förfogar över. Emil utvecklar: 

– Här på mässan visar vi en liten del av vår affär. Hemma i Löddeköpinge har vi ungefär 150 st maskiner som producerar produkter. Det kan vara allt från förpackningar, pokaler till en egendesignad vas – det är upp till kundens behov.

Målet med mässan är att etablera sig på marknaden, och kunna knyta nya kontakter. Och de kontakterna kan finnas inom väldigt olika segment, menar Emil.

– Våra kunder kommer från vitt skilda branscher, allt från flygindustrin till leksaksföretag – det är väldigt brett. Det en del av det som är så kul med jobbet, för det blir aldrig samma sak när vi varje dag gör unika lösningar till alla våra kunder.

Brist på hållbara material på marknaden

Anledningen till att företaget grundades var, enligt Emil, för att kunna minska plastföroreningarna som finns i samhället idag.

– Vi startade det här företaget för att vi ville bryta den här verkligheten av plastic pollution vi lever i. Det är ju en bred flora av material som man kan jobba med i den här branschen, men vi har valt att fokusera på enbart återvunna material, som vi tagit fram själva. De kan privatpersoner också köpa till sina egna skrivare hemma.

Just det återvunna materialet visade sig vara svårare att hitta än vad man kunde tro. Men det hittade Lostboyslabs en lösning på också. Emil utvecklar:

–När vi sökte efter återvunna material så hittade vi inte särskilt mycket, så då tog vi saken i egna händer och skapade tillsammans med samarbetspartners ett eget material. Vi tog också fram en ny linje ihop med NCS färg, som vi upplever passar bättre för industrin. Allt är gjort i 100% återvunnet material.