Det konstaterar Matilda Bastman, vd och delägare av Mora Automation och Robotteknik, MARAB.
– För många små och medelstora legotillverkande företag är det en stor investering men vi ser tydligt att när man väl har vågat försöka så fortsätter man att automatisera. Vi har kunder som investerat i närmare 30 automationsceller, berättar Matilda.
Och effekten hos de investerande företagen är omedelbar.
– Vi ser att man ökar i omsättning och även i antal anställda i takt med att man blir mer effektiv.
Ett tydligt exempel är Mora CNC som köpte sin första robotcell från MARAB för tio år sedan.
– Nu i maj månad installerar vi nummer elva, berättar Matilda.
Ingemar Dahlström, ägare Mora CNC, bekräftar framgången:
– Genom att automatisera korta serier och snabbt ställa om så har vi drivit det här bolaget framåt.
Mora CNC har tack vare robotisering tagit hem affärer från låglöneländer, ökat i lönsamhet och ökat sitt maskinutnyttjande. Man har under pågående automationsresa gått från fyra till drygt tjugo anställda och ökat i omsättning från 4 miljoner till 50 miljoner.
Trots uppenbara framgångar går automationresan relativt långsamt inom CNC-bearbetning jämfört med annan tillverkande industri.
– Det är ju i mångt och mycket en ganska traditionell bransch men vi ser också att det finns en oro hos många företag att det både är för dyrt och för svårt att automatisera, säger Matilda.
Hur krångligt är det att programmera om roboten för nya uppgifter? Hur väl klarar maskinen spånhantering vid längre obemannad körning? Och hur mycket funktioner ska man bygga in i robotcellen? Ibland hittar man lösningen i maskinen, ibland i automationen, menar Matilda.
– Det är ett samspel mellan de två. Men det viktigaste är att man inte bygger in sig i en idé om att automationen ska klara allt. Tänker du att den ska tvätta, lasermärka och köra alla slags detaljer blir ofta insteget för högt och för dyrt. Våga avgränsa och börja i det lilla, råder Matilda.
MARAB har utvecklat ett koncept med små, enkla standardceller som är väldigt flexibla men som tar minimalt med plats.
– För det här är också ett problem för industrin. Yta är dyrt. Här handlar det om att skapa en lösning som inte förstör hela ytplaneringen, säger Matilda.
Det var så MARABs Q-celler föddes. Matildas pappa som startade företaget slog vad med en kund om att han kunde få plats med en robotcell på en ”pytteliten yta”.
– Han vann vadet, berättar Matilda.
Minsta Q-cellen idag klarar att lyfta 7 kg och sticker ut endast 1,2 meter från maskinen.
På Elmia Automation kommer MARAB att visa tre av sina robotceller. Två standardcell och en speciallösningar som alla visar klassiska typexempel som de flesta legotillverkare kan känna igen sig i.
Standardcellen för maskinbetjäning är enkel och flexibel, bana in – bana ut, och kan fungera tillsammans med vilken svarv som helst, förklarar Matilda.
– Sen har vi en lösning där vi visar enkel plockning av axlar med olika diameter, i olika storlekar. Vi visar också en speciallösning med plockning av osorterade detaljer direkt ur låda.
Att minska den manuella hanteringen ger stora ergonomiska fördelar för operatören.
– Dessutom inser fler och fler att det är alldeles för dyrt att ha en person som bara står och plockar ämnen och detaljer in och ut ur maskinen. Vi har personalbrist i branschen och därför behöver vi använda vår personal till viktigare och mer komplexa arbetsuppgifter, säger Matilda.
Med robotiserad maskinbetjäning frigörs tid för operatören att utvecklas, utbilda sig och fortsätta vidare med nästa jobb. Marabs kundanpassade HMI gör det dessutom lätt och intuitivt för användaren att snabbt ställa om och byta mellan olika produkter.
– Genom vårt HMI som anpassas från kund till kund och smarta lösningar på mekaniska delar säkerställer vi enkla byten vilket gör att man enkelt kan hantera en stor produktflora i våra robotceller, säger Matilda.
Det enkla handhavandet och förmågan att tänka utanför ramarna för att få fram den allra bästa lösningen för kunden, det ämnar också MARAB visa upp för besökare på Elmia Automation.
– Alla våra programmerare har god kunskap om maskinbearbetning och har stor förståelse för vad som händer inne i maskinen. Vi kan skärande bearbetning och därför kan vi vara med och ta fram helhetslösningar till våra kunder.