Elektroautomatik visar mobila robotar på Elmia Automation

Elektroautomatik visar mobila robotar på Elmia Automation
Automation är så mycket mer än bara inhägnade robotar. Det kan även vara autonoma mobila robotar som tillför flexibilitet och effektivitet till kundens produktion. På Elmia Automation i maj presenterar Elektroautomatik sitt senaste affärsområde med mobila robotar.

Säg Elektroautomatik och de flesta i branschen tänker säkert på Sveriges största automationsintegratör. Men det är inte hela sanningen. På Elmia Automation visar företaget att de jobbar med mer än bara ren automation och det gör de genom att lyfta sitt nya affärsområde EA Mobile Robotics som levererar kundspecifika AGV:er och AMR:er, det vill säga autonoma mobila robotar.

  – Affärsdelen skapades 2021 genom ett förvärv och det är en del som vi inte har haft tidigare. Vi kommer att visa en AGV i vår monter och även vara med på AGV-torget på Elmia Automation där vi visar upp vår senaste AMR, säger Martina Elf, marknadsansvarig på Elektroautomatik.

En ökad trend med AGV:er
En AGV och en AMR tar sig fram helt autonomt utifrån förprogrammerade regler och bidrar därmed till att effektivisera kundens produktion.

  Alla system från EA Mobile Robotics skräddarsys efter kundens behov och har öppna system som snabbt kan anpassas till förändringar i produktionen.

  – Vi ser att mobila robotar är lite av en trend just nu och det finns hur många användningsområden som helst. Men den stora fördelen är flexibilitet och det är egentligen upp till kunden hur den ska användas, säger Martina Elf.

Utrymme för virtuell idrifttagning
På Elmia Automation får även virtuell idrifttagning stort utrymme. Det är en tjänst som Elektroautomatik har erbjudit sina kunder under ett antal år och är inte direkt någon nyhet – men definitivt något som har blivit mer vanligt med åren.

   – När Elmia Automation gick senast 2018 visade vi också virtuell idrifttagning, men då var det i sin linda. Nu väljer allt fler av våra kunder att göra virtuella idrifttagningar och det är ett område där vi ligger i framkant, säger Martina Elf.

   Genom att iscensätta en virtuell idrifttagning i montern ger Elektroautomatik besökarna möjlighet att se exakt hur det går till – och vad som händer om något inte står rätt till.

   – Genom att testa automationslösningen och justera delar som inte fungerar innan den byggs upp i verkligheten kan kunden spara både tid och pengar.

Har en monter även på Elmia Verktygsmaskiner
För Elektroautomatik är det faktiskt inte bara Elmia Automation som gäller. För första gången någonsin ställer företaget genom affärsområdet EA Machine även ut på Elmia Verktygsmaskiner. Detta görs i samarbete med alla maskinleverantörer som finns hos EA Machine.

   – Här kommer vi att ha en VR-station som besökarna kan gå in i och se vår styrka som helhetsleverantör. I VR-världen har vi byggt upp ett verkligt projekt där vi har levererat alla delar, det vill säga både maskin och automation, vilket vi är väldigt stolta över, säger Martina Elf.