– Det vi trycker lite extra på är det vi kallar för Green Footprint, det vill säga möjligheten att minska ditt CO2-avtryck i produktionen med hjälp av nya tekniska lösningar, säger Per Wincent, VD Heidenhain Scandinavia.
Tryckluft är en stor energivbov i verkstadsmiljön med kompressorer som ofta står och går för att hålla i gång produktionen. I CNC-maskiner krävs i regel tryckluft för att hålla mätskalorna rena från skärvätskor och spån, men HEIDENHAINs nya lösning på givare i det här fallet gör det möjligt att utesluta tillsatt tryckluft.
– Du behöver inte längre dra i gång kompressorn. I en CNC-maskin har du en ganska kontaminerad miljö som du måste trycksätta för att få rätt precision, men nu har vi hittat en teknologi som gör att du slipper detta, säger Per.
På HEIDENHAINs webbsida finns en kalkylator där man kan göra en beräkning på hur stor miljöpåverkan du får genom att slopa tryckluften till din maskinpark.
Per Wincent hoppas också att många ska ta tillfället i akt att diskutera dessa möjligheter på mässgolvet.
– Givarna är ett sätt att ta sig an den gröna omställningen. Hållbarhet, produktivitet och digitalisering är högaktuella ämnen och jag är glad att vi har bra lösningar att presentera, säger Per.
Bland annat kommer HEIDENHAIN att ha med sig en helt ny givare med inbyggd vibrationsmätning liksom helt nya spindelmotorer som för första gången nu kan visas i Sverige. Dessutom kommer man att demonstrera det nya styrsystemet TNC7.
– Här får du det allra senaste inom CNC-bearbetning som kan öka produktiviteten avsevärt och därmed även lönsamheten, säger Per.
För att industrin ska nå uppsatta hållbarhetsmål måste energiförbrukningen sänkas och HEIDENHAINs nya mjukvara State Monitor skapar förutsättningar för detta genom en förståelse för hur maskinerna kan användas optimalt.
– Vi pratar om den digitala verkstaden, the Digital Shop Floor, där du har full kontroll på maskinparken genom att samla in data, visualisera den och skapa förbättringar utifrån fakta. När du ser status på din maskinpark så skapar du också en bättre grund för förebyggande underhåll.
För hållbarheten skull har HEIDENHAIN också skapat ett eget utbytessystem för reservdelar – the green deal. När något hos kunden går sönder kan man skicka en ny del inom 24 timmar för att produktionen snabbt ska kunna startas igen. Om möjligt repareras den trasiga delen för att förlänga livslängden och maskinen kan då användas i många år till.
– Att inte kasta utan att reparera är ett grönt tänk som är inbyggt i HEIDENHAINs DNA, säger Per Wincent.
Besökare på Elmia Automation kommer att möta inte bara Heidenhain utan även Leine Linde i samma monter. Sedan årsskiftet har de nämligen integrerat sin försäljningsverksamhet i Norden och Baltikum med HEIDENHAIN Scandinavia.
– Leine Linde är kända för sina givare för tung industri. Tillsammans får vi ett utökat sortiment och det blir fösta gången som vi visar våra produkter tillsammans. Dessutom byter vi plats och står nu i Automationshallen för första gången, granne med ABB, säger Per Wincent.
Men för att trogna besökare på Elmia Verktygsmaskiner inte ska vara helt vilsna så har HEIDENHAIN också applikationsingenjörer på plats i Maskin Franssons monter för att visa TNC7 på en av deras maskiner.
– Så vi finns i båda hallarna för säkerhets skull, förklarar Per.
HEIDENHAIN är en av marknadens ledande tillverkare av mätskalor och styrsystem för applikationer som kräver hög precision och noggrannhet. Bolaget grundades i Tyskland 1889 och har idag nästan 9000 anställda världen över och en omsättning på EUR 1,3 miljoner.