MARAB firar 25 år i branschen

MARAB firar 25 år i branschen
Mora Automation och Robotteknik AB (MARAB) firar i år 25 år som företag. Sedan starten 1999 har en hel del förändrats, men att delta på Elmia Automation är en tradition som hållit i. I montern hittade vi systrarna och ägarna Matilda och Johanna Bastman som berättade mer om de olika lösningar som presenteras i företagets monter.

Mora Automation och Robotteknik AB (MARAB), är specialiserade på att utveckla, konstruera, bygga samt installera lösningar för automatisering inom tillverkningsindustrin. MARAB grundades 1999 av Sten Bastman, men sedan ett par år har döttrarna Johanna och Matilda Bastman tagit över och driver nu företaget vidare. MARAB finns i Orsa, och systrarna tycker att det är en självklarhet att prioritera resan ner till Elmia Automation i Jönköping för att kunna delta med en monter på mässan. Matilda Bastman är vd för företaget, hon förklarar:

– Målet med årets deltagande på mässan är främst att träffa nya kunder, men inte enbart det. Att vara här och träffa andra kollegor inom branschen, kunna nätverka och att själva synas är minst lika viktigt. Vi på MARAB vill vara en del av branschen, och då är det här man ska vara.

Plockar dalahästar

I montern finns i år tre robotar som visar några av de lösningar MARAB levererar till sina kunder. Bland annat finns en robot som plockar detaljer ur en pall. Matilda utvecklar:

– Vi har två osorterade pallar som roboten plockar detaljer ur – i det här fallet dalahästar. Tack vare en kamera på roboten kan den hitta var detaljerna är, trots att de ligger huller om buller. Här kan roboten ersätta en monoton arbetsuppgift som människor inte behöver utföra, utan vi kan automatisera det och skapa ett mer effektivt flöde i produktionen.

Värnar om kompetensen

Johanna och Matilda har idag 9 anställda i sitt företag, och pappa Sten finns kvar på konsultbasis när det behövs. De är måna om att kompetensen i företaget ska användas på rätt sätt, vilket de själva förevisar i sin monter, bland annat med en robotlösning för sortering av axlar. Johanna berättar mer:  

– Roboten kan på ett enkelt sätt plocka axlar av olika typ i olika former. Det kan annars vara svårt för robotarna att hantera. Vår lösning funkar för en stor flora av sådana axlar, inom vilken bransch som helst – det är en smart lösning som är enkel för kunden.

Matilda instämmer och utvecklar: 
– Istället för att en människa ska stå och göra det tråkiga och lyfta in en bit i en maskin, sedan vänta 3-20 minuter och lyfta ut den – så gör en robot det. Vår åsikt är att när det råder kompetensbrist inom så många sektorer, inte minst industrin, så måste vi ta vara på de människor vi har som arbetar där. Då kan människorna göra mer inspirerande och kvalificerade uppgifter än att bara stå och plocka detaljer. Och det vill vi på MARAB hjälpa till med, så att kompetensen på företagen används på rätt sätt!