Smarta nyheter hos KUKA effektiviserar industrin

Smarta nyheter hos KUKA effektiviserar industrin
Autonoma truckar, simuleringsprogram och en ny kollaborativ robot. KUKA storsatsar som vanligt på Elmia Automation – i år med tre stora nyheter som med digitaliseringens hjälp förenklar vardagen för tillverkande företag.

KUKA satsar rejält på ny teknik som gör tillverkningsindustrin smartare och mer effektiv. Det säger Micael Amandusson, Channel Manager på KUKA Nordic, och tar den nya autonoma trucken KMR CyberTech som exempel – en kombinerad truck och robot som är en av tre riktigt stora nyheter hos KUKA på Elmia Automation 10-13 maj.

– Det är vårt senaste tillskott på AGV-sidan. Den är utrustad med en robot och kan inte bara flytta gods, den kan även betjäna maskinerna och hantera material. Vi har haft några mindre liknande varianter tidigare, men det här är en helt ny produkt på marknaden, säger han.

Simulering av hela cellen

Simuleringsprogramvaran KUKA.Sim – som utvärderar och optimerar automationslösningar – är kanske ett ännu tydligare exempel på digitaliseringens möjligheter. På Elmia Automation visas den senaste versionen med möjligheter att både analysera hela cellen och genomföra riktig robotprogrammering.

– Jag vill hävda att vi har marknadens bästa lösningar och det som gör oss unika är våra simuleringsmöjligheter. Vi kan simulera mer än bara roboten – vi kan simulera hela cellen och alla ingående komponenter. Ett simuleringssystem som bara tar hänsyn till roboten är meningslöst, säger Micael Amandusson.

Tack vare simuleringen blir automationsprojektet effektivt redan från början eftersom det går att upptäcka eventuella fel innan robotcellen har konstruerats.

– Det har hittills inte varit möjligt att testa program och signalutbyte utan tillgång till uppbyggd hårdvara på ett vettigt sätt. Men med simulering går det att göra alla steg parallellt och köra tester innan man köpt lösningen. Det gör att både leveranserna och driftsättningen blir säkrare, samtidigt som kostnaderna minskar.

Enkel kollaborativ robot

På Elmia Automation blir det även Sverigepremiär för den nya kollaborativa roboten LBR iisy med nästa generations operativsystem. Micael Amandusson beskriver modellen som en instegsmodell för företag som ännu inte har börjat använda robotar i tillverkningen.

– Fokus ligger på användarvänlighet – man ska inte behöva en masterexamen för att använda roboten – samtidigt som den har industriell standard, vilket är väldigt ovanligt. Vi kommer till och med att sticka ut hakan till de som är nyfikna och säga att de kan få låna roboten under en period, säger Micael Amandusson.

Nyfiken på nya affärsmodeller

KUKA kommer alltid till Elmia Automation med en mängd nyheter och produkter. I år är det ingen skillnad och Micael Amandusson lyfter möjligheten att äntligen få träffa alla kunder igen. Men också att få se vad som har hänt i branschen under de här lite märkliga åren som vi har bakom oss.

– Vi på KUKA har inte suttit still i båten och det tror jag inte att övriga företag heller har gjort. Så det finns mycket spännande att se. Det är också kul att det har dykt upp nya typer av företag med nya affärsmodeller som inte säljer robotar, utan hyr ut dem. Det ska bli intressant att se hur de jobbat med sin implementering, säger han och fortsätter:

– En annan trend som jag ser är automatiserandet av automationen. Det vill säga att krympa tiderna för konstruktionen och programmeringen av en robotcell genom automatiserade algoritmer. Det går att minska den tiden ordentligt och det finns många nystartade företag som tittar på detta. Jag tycker att det är oerhört spännande och tror att det kan bli den stora förändringen under de kommande åren.

På bilden: Den nya kollaborativa roboten LBR iisy med nästa generations operativsystem.