3D-printern effektiviserar arbetet i maskinhytten

3D-printern effektiviserar arbetet i maskinhytten
Smarta fästen för kompletterande utrustning i maskin- och lastbilshytter har blivit allt mer efterfrågade hos nybildade ADTS. Med hjälp av avancerad datorteknik och 3D-printrar blir utbudet av skräddarsydda fästen, reservdelar och andra komponenter allt bredare.

Svenska maskinförare ställer stora krav på såväl sig själva som sina maskiner. Inte minst spelar arbetsmiljön stor roll. Bildskärmar, reglage, telefoner, dryckesbägare och mycket annat ska inte bara finnas utan också vara placerade så att de är lätt tillgängliga och inte begränsar vare sig sikt eller rörelsemönster för en effektiv och ergonomiskt korrekt arbetsmiljö. Helst ska lösningarna vara snygga också.

I det här avseendet skiljer sig Sverige från nästan alla andra marknader. Det innebär att tillverkare och leverantörer av maskiner inte visar något större intresse för att hitta smarta och tidseffektiva lösningar eftersom efterfrågan är för liten. Då återstår för kunder och leverantörer att hitta egna lösningar när maskinerna får den slutliga anpassningen till kundens önskemål.

På Entreprenad Live på Ring Knutstorp 5-7 september visas ett alternativ. Det är tre tidigare medarbetare på Delvator som sommaren 2023 startade ADTS, ett företag som ser som sin huvuduppgift att förenkla montage av utrustning i maskiner med lösningar som också är estetiskt tilltalande. Ambitionen går igen i företagsnamnet som är en kortform för ADditive Technical Solutions.

– Vi utgår alltid från kundens önskemål. Med utgångspunkt från ritningar som vi tar fram själva utifrån kundens önskemål eller från ritningar som kunden själv levererar tar vi först fram en prototyp för godkännande innan vi startar tillverkningen. Det är en fantastisk teknik där vi kan tillverka produkterna i datormiljö innan den tillverkas på riktigt med hjälp av 3D-skrivare, säger företagets vd Patrik Hansson.

Kunden kan vara en maskinägare eller maskinförare, men ambitionen är att jobba direkt med maskinleverantörerna och deras utrustningsverkstäder, komma in tidigt i processen med kompletteringsarbetet och därmed lättare hitta både effektiva, kostnadseffektiva och inte minst snygga lösningar.

Patrik Hansson fick smak för 3D-printing på Delvator där han bland annat hade mycket kontakt med IT-specialisten Johan Olsson och vd Jonas Jaenecke.

– Det har funnits i bakhuvudet ett tag att syssla med detta fullt ut. Förra året blev det allvar. Jag snackade med Johan. Jonas kom in i bilden några veckor senare. Vi tre fungerar väldigt bra ihop, har ett väldigt stort teknikintresse och har kompetenser som kompletterar varandra. Vi startade företaget under sommaren och i oktober började vi bedriva verksamhet, säger Patrik Hansson.

Jonas Jaenecke berättar att verksamheten breddats efter hand och dessutom fått något av en kickstart efter sommaren.

– Vi märker bland annat att förfrågningarna ökar. Allt fler tar initiativ till möten och vill veta vad vi kan erbjuda. Vi har redan etablerade samarbeten med flera stora aktörer, bland annat Delvator, Söderberg & Haak och tillverkare som Leica. För närvarande är det bara vi tre som startade företaget som är anställda, och gör allt själva, inklusive produktionen. Vi är dock i ett skede där vi tittar på förutsättningarna för ytterligare någon anställning. Vi har också span på lokaler om vi skulle behöva utvidga den bas vi har i Eslöv, säger Jonas Jaenecke.

Han betonar att de tre maskiner företaget har i dag räcker för dagens produktion och att arbetsinsatsen är förhållandevis liten när 3D-printern väl satts i arbete. Övervakningen är AI-baserad och det mesta kan hanteras med hjälp av en telefon. 

Flera olika material finns tillgängliga. Förutom olika plastmaterial används bland annat gummi, carbon och nylon, något som gör det möjligt att producera ett brett utbud av produkter som kan användas såväl i som utanför hytterna. Det material som används väljs utifrån krav på bland annat hållfasthet, värme- och stresstålighet samt ofta även estetik.

3D-printing lämpar sig också väl för viss reservdelstillverkning och även till komponenter som fungerar i hem, på kontor och i äldre fordon.

– Vi började med fästen, men nu går vi betydligt bredare. Vi har till exempel tagit fram fönstervevar till äldre bilar och en grill till en veterantraktor. Grillen är det största föremål vi levererat. De minsta är infästningsdetaljer som bara väger 1,5 gram som vi tillverkar för ett elektronikföretag.

– Vi ser även på miljöpåverkan. De prototyper vi tar fram tillverkar vi exempelvis av biologiskt nedbrytbara material som majsstärkelse, säger Patrik Hansson som liksom kollegerna är fylld av tillförsikt inför framtiden.

– Allt fler kunder inser vilka kvaliteter vi kan tillföra till exempelvis arbetsmiljön i en maskinhytt. I samråd med kunden kan vi ta fram skräddarsydda lösningar som ger högre kvalitet åt adderad teknik. Allt för att maskiner och fordon ska fungera effektivt oavsett vilka önskemål vi ställs inför.