Utomhus bygger vi upp bland annat vildsvinshägn, konstgryt och apporteringsbanor som visar hunden i sin rätta miljö. Nedan ser du de hundklubbar som är representerade på mässan.
Småland Taxklubb är den näst största av Svenska Taxklubbens tjugo lokalklubbar och verksamhetsområdet innefattar Kalmar och Jönköpings län och representerar Svenska taxklubben på mässan - kom och träffa dem på mässan!
Griffon Ninvernais är en "vildsvinsspecialist" med utmärkta anlag för att jaga vildsvin. Svenska Griffon Nivernais klubben uppmuntrar gärna sina medlemmar att arbeta för "hjortdjursrena"hundar.
Svenska stövarklubben som är en specialklubb, ansluten till Svenska kennelklubben och representeras av Smålands stövarklubb på mässan med egen monter inne i mässhallen och rasföreningarna representerar i rasparader samt finns i jägarlunden med de olika stövarraserna.
Svenska Schweiss hundklubben som bildades 1983, företräder raserna Bayersk och Hannoveransk viltspårhund samt Alpenländische Dachsbracke. Klubbens målsättning är att förse den Svenska jakten med skickliga eftersöksekipage som kan ta hand om skadat vilt.
Svenska Vorstehklubben bildades år 1917 och är en av landets äldsta specialklubbar. Här hittar du fågelhundar som korthårig vorsteh, strävhårig vorsteh, långhårig vorsteh, grosser och kleiner münsterländer samt strävhårig och korthårig ungersk vizsla.
Svenska Älghundklubben representerar raser som Jämthund, Gråhund, Karelsk björnhund, Svensk vit älghund, Hälleforshund, Norsk älghund svart, samt Västsibirisk laika, Östsibirisk laika och Rysk-Europeisk laika.
Inom Svenska Bassetklubben ryms sex olika Bassetraser, nämligen Basset Artesien Normand, Basset bleu de Gascogne, Basset Fauve de Bretagne, Basset Hound, Grand Basset Griffon Vendeen och Petit Basset Griffon Vendeen . Men raserna som jägaren oftast träffar i skogen är ”Artisien”, ”Fauve” och ”Petit”.
Svenska wachtelhunden representeras av lokavdelningen för Småland/ Öland som är en av sex lavdelningar i landet. Wachtelhundens livliga temperament, okuvliga arbetslust och breda register är tre starkt bidragande orsaker till att rasen vunnit popularitet hos den svenska jägarkåren.
Kopovklubben verkar för rasens utveckling som vildsvinshund i Sverige. I arbetet ingår att ordna möjligheter till jaktprov, viltspår samt utställning. Dessutom är vår ambition att Kopoven även i fortsättningen ska vara en frisk ras. Det gör vi genom att tillhandahålla avelsråd till uppfödare och köpare av kopovhundar.
Östsvenska fågelhunds-klubben är en gemensam lokalklubb för de brittiska stående fågelhundsraserna; Engelsk setter, Irländsk setter, Irländsk röd och vit setter, Gordon setter samt pointer. Träffa dem i montern, vid fågelhundsuppvisning och rasparaden eller kom till deras apportklinik för råd och tips.
Svenska Posavski Gonic klubben företräder rasen Posavski gonic (kroatiska: Posavski gonič, Posavinsk stövare) som är en hundras av typen stövare. Det är en läraktig ras och en allsidig drivande jakthund med ett klart och melodiskt skall vid jakt i all slags terräng. Den är lätthanterlig, aldrig nervös eller aggressiv, och har ett tämligen livligt temperament. Rasen är mycket hängiven sin ägare.
I Sverige påträffas de första beaglarna när de deltog i en hundutställning i Göteborg år 1891 men den riktiga utvecklingen av beaglen tar i Sverige fart först år 1955 då 22 kullar registrerades. Därefter har det gått stadigt framåt och idag har man allmänt accepterat beaglen som en av våra erkända jakthundsraser. I motsats till den gamla engelska traditionen att jaga i pack med flera hundar så strävar vi hela tiden efter att få en så bra ensamdrivande hund som möjligt.
Foto: Irène Landsjö