”En dans på Elmia Hund”

”En dans på Elmia Hund”
”En dans på Elmia Hund” – ja så heter den tävling som Svenska Hundfreestyleklubben kommer att arrangera på mässan. Då får besökarna njuta av några av Sveriges duktigaste freestyleekipage.

- Det stämmer, berättar Pernilla Pöykiöniemi, som är ordförande i Svenska Hundfreestyleklubben. Tävlingarna kommer att vara officiella och av klass 3, det vill säga de som deltar har kommit långt i sitt tävlande och har mer avancerade program. En sådan här mässa är dessutom en av de svåraste miljöerna att tävla i, så det blir ett utmärkt tillfälle att få erfarenheter för de som vill utvecklas och kanske satsa mot landslag och internationella större tävlingar.

- Vi kommer att arrangera tävlingar både lördag och söndag förmiddag; en freestyle klass 3 varje dag och på lördagen även en heelwork to music klass 3, säger Pernilla. Beroende på hur många tävlingsstarter det blir, så hinner vi kanske även med att göra en uppvisning, där vi kan berätta mer om vår härliga sport.

Publikvänlig sport med stora variationer hos ekipagen

Svenska Hundfreestyleklubben deltar gärna med både uppvisningar och tävlingar på den typ av arrangemang som Elmia Hund är.

- Hundfreestylesporten är väldigt publikvänlig. Alla ekipage har olika program och musik och väljer själva sitt innehåll, förklarar Pernilla. Det är även stor variation på raserna som deltar.

På Elmia Hund kommer det att finnas två stora konstgräsytor, som fylls av olika aktiviteter under mässans två dagar, varav alltså hundfreestyleklubben står för en del av innehållet.

- Vi nappade direkt på möjligheten att vara med och kände att den här mässan vill vi vara en del av från start, säger Pernilla Pöykiöniemi. Vi är superglada att vi kan arrangera en tävling av det här slaget och ser många fördelar med det. Dels är vi gärna med och bidrar till mässans innehåll, dels får våra ekipage ytterligare en tävlingsmöjlighet och dels når vi nya målgrupper – och intresset för sporten växer, vilket är jätteroligt!

- Fakta freestyle -

Freestyle är en officiell hundsport i Sverige, där ekipaget framför ett individuellt program till musik och där föraren själv väljer musiken.

Det är hundens arbete och samarbetet mellan hund och förare som bedöms, liksom förarens förmåga att skapa ett program anpassat efter hunden och den aktuella klassen.

Vid tävling sker poängsättningen i tre kategorier:
•    Precision och samarbete
•    Innehåll
•    Tolkning av musik

Det är tillåtet att ha ett tema eller en historia, men det är inget krav och ingår heller inte i bedömningskategorierna. Många väljer att använda någon form av rekvisita, men det är frivilligt.

Sporten är uppdelad i två officiella grenar, där Freestyle innefattar fritt utformade rörelser och Heelwork to Music (HtM) innefattar positionsarbete, det vill säga fotgående intill föraren och i HtM finns 10 olika fotpositioner.

I Sverige finns det ungefär 500 aktiva tävlande ekipage. Antalet starter 2022 var 2.100 st och 2023 var det 2.800 st, så det är en växande sport med ett tydligt ökande antal medlemmar.

Läs gärna mer:

Svenska Hundfreestyleklubben