Elin Lundberg är legitimerad psykoterapeut, socionom och familjeterapeut, men är även utbildad hundinstruktör, hundbeteendevetare och utbildad i hundetologi samt hundfilosofi. Hon har expertis kring både människans och hundens beteende och med sin bakgrund har hon utvecklat stor förståelse för samspelet mellan människa och hund. Elin använder dessutom sina hundar i sitt arbete med psykoterapi med sina klienter med gott resultat.
I sina föreläsningar ger hon insikter om hur vi kan läsa av och förstå hundens signaler för att skapa en bättre relation och ett välmående samspel.
Under Elins första föreläsning kommer hon att förklara hur viktigt det är att förstå både vårt eget och hundens tillstånd för att kunna samspela och må bra tillsammans.
- För att lyckas med hundträning och stärka relationen är det avgörande att hunden är mottaglig för det och är i balans, inte i ett tillstånd där den till exempel är rädd, arg eller passiv, förklarar Elin Lundberg. Vi människor har blivit bra på att samarbeta och leva tillsammans med hunden, men vi kan bli bättre på att hjälpa hunden till de bra tillstånden.
Föreläsningen har sin utgångspunkt i Elin Lundbergs nya bok ”När livet går dig på nerverna – en bok om nervsystemet”, där hon utforskar hur däggdjur, inklusive hundar och människor, reagerar på omgivningen och använder socialt beteende för att hantera situationer.
- Det finns så mycket i våra, både människans och hundens, beteenden, som är nedärvda sedan många, många år tillbaka, säger Elin. Genom att bättre förstå dem kan de hjälpa oss människor att bli bättre på att läsa av hunden och därmed kan vi hjälpa den mer.
Elin Lundbergs andra föreläsning kommer att handla om anknytningen mellan hund och människa, en relation som kan ta sig många olika uttryck och påverka både hundens och ägarens välmående.
Anknytningen, som vi ofta förknippar med trygghet och närhet, kan vara både en styrka och en utmaning i relationen mellan människa och hund. Elin kommer att belysa hur anknytningen kan se ut i olika former och vad som händer när den inte är helt balanserad.
- En anknytning kan vara en trygg sådan där man känner att ”jag klarar mig i världen” ganska bra, berättar hon. Men det kan också vara så att man överbetonar ”jag klarar mig själv”, på bekostnad av nära relationer. Det sker i omkring 25 procent av alla relationer och det gäller både för människor och hundar.
- Det finns också anknytningsmönster som präglas av ängslighet, där individen blir osäker och överdrivet beroende eller fixerad av den andra parten. Sådana otrygga anknytningar förekommer i cirka 15 procent av alla relationer och kan skapa en obalans som påverkar båda negativt. Med tanke på dessa relativt höga siffror så är det inte ovanligt att den här föreläsningen väcker starka känslor hos en del av mina åhörare, säger Elin Lundberg.
Oavsett om du är en erfaren hundägare eller precis har skaffat din första hund, är Elins föreläsningar värdefulla för dig som vill förbättra relationen till din hund och förstå den på ett djupare plan.
Vill du prata med Elin har du möjlighet att göra det före och efter föreläsningarna, då hon även kommer att ha en monter på mässan.
Elin har tre hundar som hon har hjälp av i sin verksamhet; terapihundarna Izzy och Molly, flatcoated retrievers, och Gullan, som är en phalène.
Läs gärna mer:
Elin Lundberg och hennes arbete med terapihundar
(scrolla ner en bit på sidan)
Foto: Bild 1 och 2 - Sigrid Asker, bild 3 - Newby Photography