Freestyleuppvisning med fantastiskt samspel

Freestyleuppvisning med fantastiskt samspel
I samband med freestyletävlingen ”En dans på Elmia Hund” kommer vi även att få njuta av en uppvisning i freestyle, närmare bestämt i Teamwork to Music av trion Tilda, Emrys och Iris.

14-åriga Tilda Alm från Ängelholm, som har retts syndrom och sitter i rullstol, började träna freestyle våren 2024 tillsammans med bordercollien Emrys och sin assistent Iris Franklin. Sedan dess har de tillsammans gjort flera uppvisningar på olika festivaler, vilka har varit väldigt uppskattade.

- Tilda älskar att stå på scen, vara i centrum och visa upp vad hon kan, så att hålla på med freestyle är verkligen något som passar henne, berättar Iris Franklin.

- I november ska vi göra vår tävlingsdebut i Teamwork To Music, vilket ska bli väldigt spännande och roligt tycker Tilda, fortsätter Iris.

Emrys värdefull för Tilda

Iris Franklin, som är den som äger 3-åriga Emrys, har tävlat i freestyle tillsammans med honom sedan 2022. När hon började jobba som personlig assistent för Tilda i januari 2024 så fick hon även ta med Emrys till jobbet och ganska snabbt insåg de hur bra Emrys var för Tilda och hur mycket Tilda tyckte om honom.

Tildas sjukdom retts syndrom innebär att hon varken kan prata, stå eller gå själv och hon har svårt att koordinera sina rörelser och att hålla saker. 
- Så vi har fått hitta egna sätt för Tilda och Emrys att kommunicera med varandra.

Jag lärde Emrys att svara på kommandon som var inspelade i knappar så att Tilda kunde trycka på knapparna och på så sätt ge kommando till honom. Jag har även lagt in olika tricks i Tildas ögonstyrda dator, så hon kan även instruera honom därifrån.

Emrys är även en motivation för Tilda när det kommer till att hjälpa henne med ståträning och kommunikation. 
- Det är inte bara vi som träffar henne dagligen som märker detta, berättar Iris Franklin. Även Tildas läkare ser det positiva i det och har skrivit in Emrys som en viktig del i Tildas träning och liv i hennes journal.

- Jag lovar en fantastisk uppvisning med otroligt samspel mellan Tilda och Emrys som ni inte vill missa, avslutar hon.