Vill du jobba yrkesverksamt med din hund?

Vill du jobba yrkesverksamt med din hund?
Är du intresserad av att en dag blir yrkesverksam och jobba med din hund professionellt? Då får du inte missa föreläsningen ”Att utbilda civila narkotikahundar - en passion och ett ansvar” på Elmia Hund med Eva Münter från Dog & People.

Eva Münter driver företaget Dog & People, som tillhandahåller kvalificerade tjänstehundekipage som arbetar operativt med narkotika- och vapensök på företag, fabriker, behandlingshem och i olika ungdomsmiljöer.

Med 16 år i branschen som utbildningsarrangör och att samtidigt ha arbetat operativt med egna hundar inom narkotika- och vapensök så har Eva gedigen erfarenhet, kunskap och många tankar och reflektioner kring inlärning och hundträning, men också om de lagar, förordningar och riktlinjer som gäller.

På Elmia Hund kommer hon att föreläsa om att utbilda civila tjänstehundar och ge vägledning kring vad man ska tänka på.

- Jag vill råda alla att ta reda på så mycket du kan innan du går en utbildning, säger Eva Münter. Ställ frågor och var lite ”källkritisk” innan du anmäler dig – allt för att du som vill utbilda dig ska kunna fatta välgrundade beslut och få ut mesta möjliga av din utbildning.

Stora skillnader mellan olika utbildningsaktörer

- Min upplevelse är att det idag finns stora differenser mellan olika utbildningar i branschen och med tanke på den expansion som skett de senaste åren så upplever jag att det är väldigt stor skillnad i erfarenhet och kunskap på olika aktörer. Du behöver ha en bred egen erfarenhet från operativa sök för att det ska bli en levande utbildning och inte något utifrån en manual.

- Alla olika raser har dessutom sina egenskaper, fortsätter Eva. Plus att individen har sin karaktär och därför måste man anpassa sig efter hunden och lyfta fram varje individs potential.

Eva arbetar med motivation, kunskap och glädje som drivkraft och målet är inte bara att utbilda ekipage, utan att skapa ett starkt, tillitsfullt förhållande mellan människa och hund.

– Ett äkta samarbete, säger hon.

Ingen huvudman för civila tjänstehundekipage

Civila tjänstehundekipage har i dagsläget ingen huvudman som har det övergripande ansvaret för att samordna, kvalitetssäkra, sprida kunskap och ge stöd till utbildare, förare, uppdragsgivare och allmänheten.

- Jag känner stor passion och stort ansvar för branschens utveckling och då inte minst för yrkesutbildning av ekipage som vill börja arbeta som civila tjänstehundekipage, säger Eva Münter. Det är viktigt att känna sig trygg med den utbildning du önskar och drömmer om, likväl som att det ska vara pålitligt för uppdragsgivare att anlita civila företag.

- Därför är det så roligt med denna nya mässa som Elmia Hund är, inte minst för oss i tjänsthundområdet, fortsätter hon. Den känns välbehövlig och väldigt inbjudande!

Ökat behov av utbildade hundar

I början trodde Eva Münter att hennes verksamhet successivt skulle ”jobba bort sig själv”, det vill säga att behovet av henne och hennes tjänster skulle minska.

- Men tyvärr har ju utvecklingen i samhället gått åt ett annat håll och behovet av civila tjänstehundar har i stället bara ökat, säger hon. Idag får vi dessutom jobba mer och mer med både hundförarnas och hundarnas säkerhet. När jag startade mitt företag tänkte jag inte alls särskilt mycket på att vi kunde vara bevakade, bli hotade eller att någon skulle kunna försöka förgifta hundarna.

Välkommen att lyssna till Eva Münter på Elmia Hund och ta del av hennes gedigna kunskap och erfarenhet!

Läs gärna mer:

Dog & People