16 - 18 okt. 2024
För besökare

Det virtuella stängslet skyddar rödlistade arter

Det virtuella stängslet skyddar rödlistade arter
SLU och forskningsinstitutet RISE testar ett virtuellt stängsel för djur inom kunskapscentret SustAinimal.
Produkten fungerar och visades på Elmia Lantbruk.
Nu återstår att lösa juridiken.

Stängslet är en kombination av den GPS som används för jakthundar och halsband som avger elstötar när hundar skäller. Den norske innovatören Oscar Hovde Berntsen har slagit samman funktionerna och kompletterat med solceller som driver alltihop. Resultatet heter Nofence

– Vi har testat två modeller, för kor och får. Det fungerar som tänkt. Nu återstår juridiken. Vad händer om halsbandet till exempel börjar användas för hunddressyr, säger kunskapscentret  Sigrid Agenäs.

Halsbandet har en mjukt formad kontrollbox. Enheten sitter i ett halsband som kan utdela ofarliga elstötar.

– När djuret närmar sig det virtuella stängslet hörs först en varningsljud och om det fortsätter mot avgränsningen kommer elstöten, berättar Sigrid.

Systemet rapporterar också djurens position, vilket innebär att ägaren kan spåra varenda individ och få larm om ett eller flera djur gör något som kräver kontroll. Eftersom ingen fysiskt stängsel behövs, kan djuren släppas ut i skogen vid torrperioder med brist på bete.

– Världsnaturfonden är med och finansierar projektet. Deras tanke är att man enkelt kan avgränsa ytor med skyddsvärda arter så att de inte trampas sönder och att skyddet sättas in vid tider då det gör nytta, säger Sigrid Agenäs.

En invändning är att virtuella stängsel inte stoppar vargar och andra rovdjur. Å andra sidan har djuren större möjligheter att sätta sig i säkerhet och ägaren får snabbt larm och kan ingripa.

 

Bild: Sigrid Agenäs, chef för kunskapscentret SustAinimal, visar det virtuella stängslet i storlek för kor.