Årets tema "Konkurrenskraft för framtiden" genomsyrade seminarier och panelsamtal med fokus på beredskap, lönsamhet och innovation. Besökarna fick en unik möjlighet att lära sig mer om aktuella utmaningar och ta del av nya lösningar som stärker lantbruket i Sverige.
Som alltid spelade Riksutställningen och djuren en central roll på Elmia Lantbruk, med över 200 imponerande kött- och mjölkdjur och elva rasföreningar representerade på får- och lammsidan. Under Elmia Lantbruk visades några av de finaste exemplaren inom sina respektive raser upp. Men besökarna kunde också lära sig mer om de egenskaper och betydelse av Sveriges viktigaste kött- och mjölkraser, så som Simmental, Limousin, Belted Galloway, SRB (Svensk Rödbrokig Boskap), Holstein, Jersey med flera.
- Det var en mycket bra mässa. Många besökare kommer för djuren och jag tycker att det var särskilt roligt att se så många intresserade barn och ungdomar. De är ju framtiden om vi ska ha någon mat att äta om 50 år. För deras skull vill jag att Elmia Lantbruk fortsätter så här, säger Gill Zeilon, vd på avelsföreningen Svenska Holstein och domare under Riksutställningen.
En av årets stora nyheter var Innovationsarenan, där framtidens teknik och nya lösningar som kan bidra till att effektivisera, öka lönsamheten och göra verksamheten mer hållbar i morgondagens lantbruk, stod i fokus.
- Innovationsarenan är en plats där vi kan visa upp pågående innovationsprocesser och vilken kraft det finns när det kommer till att utveckla framtida lösningar för lantbruket och samhället. Det har varit en helt makalöst bra mässa. Framför allt är ju Elmia en magnet och årets stora händelse i Lantbrukssverige, säger Per Frankelius, innovationsledare på Agtech Sweden, som tillsammans med Elmia stod bakom Innovationsarenan.
Bland de uppmärksammade utställarna i Innovationsarenan fanns Traktorarvid AB, vars grundare Arvid Örde tillsammans med medgrundaren Jonas Engström visade upp deras autonoma, batteridrivna traktorrobot Drever 120, som imponerade stort.
- Att stå här med en egen maskin som vi tillverkat själva är en pojkdröm som går i uppfyllelse. Jag har ju själv besökt Elmia Lantbruk sedan jag var liten grabb. Jättemånga är intresserade och det har varit genomgående positiva reaktioner, säger Arvid Örde.
En annan nyhet var Energiarenan, som samlade lösningar för förnybar energi och självförsörjning inom lantbruket. Weronica Andersson, projektchef på Wpd Scandinavia berättar att det har varit ett bra flöde av besökare och ett stort intresse för vind- sol- och batterilösningar.
- Det är många som passerat här som vill prata om möjligheterna med att bygga vind- och sol- eller hybridpark. Det har varit en givande mässa med många trevliga samtal och vi kommer absolut tillbaka nästa gång, säger hon.
Årets Elmia Lantbruk var inte bara en viktig mötesplats för lantbruksnäringen, utan visade också på den stora potentialen för innovation och hållbara lösningar som stärker konkurrenskraften för framtiden. Mässan fortsätter att inspirera och samla branschens aktörer – en framgång som pekar mot en ljus framtid för svenskt lantbruk.
Vi ses igen 14-16 oktober 2026!