16 - 18 okt. 2024
För besökare

Innovationsarena på Elmia Lantbruk

Innovationsarena på Elmia Lantbruk
En av nyheterna på årets Elmia lantbruk är Innovationsarenan där framtidens jordbruksteknologi står i fokus. Satsningen är inspirerad av den framgångsrika svenska paviljongen på tyska mässan Agritechnica i fjol.

Innovationsarenan skapas nu genom ett unikt samarbete mellan Elmia och Agtech Sweden, som är en innovationsplattform för lantbruksteknik.

Innovationsarenan kommer vara en spännande och sprakande miljö på Elmia Lantbruk som du inte vill missa. Ett 20-tal företag i framkant delar på utrymmet på Innovationsarenan och visar smakprov på framtidens tekniklösningar.

Bredden är stor och vi täcker in till exempel växtodling, djurhållning, smart energi, fruktodling och farm management.

Bland många intressanta utställare finns den autonoma batteridrivna jordbruksmaskinen Drever 120 för tunga dragarbeten. Den väger mycket mindre än dagens konventionella traktorer vilket minskar faran för markpackning. Eldriften gör också att Drever 120 kan drivas av fossilfri energi producerad hemma på gården. Maskinen utvecklas och tillverkas av Traktorarvid AB.

I djurhållning är gödselhanteringen en utmaning som påverkar både djurhälsa och arbetsmiljö. Gotlandsbaserade företaget Moving Floor adresserar problemet med ett självrengörande golv i djurboxen. Systemet är utformat för att automatiskt avlägsna gödsel från djurens miljö. Genom att sänka ammoniakhalterna med upp till 85 procent förbättras djurens hälsa markant. Det löser också den arbetsintensiva och tidskrävande rengöringen vilket minskar behovet av manuell arbetskraft.

För fruktodlare presenterar Optifruit Robotics en autonom robot som åker runt i fruktplanteringen och samlar in data om varje enskilt träd för att genom bildbehandling i realtid kunna fånga upp problem som kan påverka avkastningen, som skadeinsekter eller sjukdomar som drabbar träden.

En annan innovation som presenteras på arenan är sprutsensorn Spraying with care, SWC, som tagits fram av Axel Lagerfelt på Tolefors gård. Tekniken bygger på ett övervakningssystem för väderobservationer i realtid som monteras på sprutan och sedan grafiskt kommunicerar med användaren. Det innebär att risken för avdrift av gödning eller andra insatsmedel minskar och att sprutdimman hamnar på avsedd plats oavsett vind- eller väderförhållanden.

New Holland och Bennamann visar på sin lösning för den framtida energiförsörjningen på gårdsnivå. Det är ett skalbart system där befintliga gödselbrunnar kan fungera som lågintensiva rötkammare. Den lättflyktiga metanen tas tillvara och kan uppgraderas till både el och fordonsgas (CBG) som till exempel kan driva en biogastraktor som New Holland T6.180 MP.

Företaget PerPlant presenterar maskinmonterade sensorer och AIanalys för grödor. Systemet genererar fältkartor i realtid med information om till exempel markens hälsa, fuktnivåer, grödans biomassa och hälsotillstånd. Sensorerna stödjer också VRA, Variable Rate Application, som är ett stöd för att till exempel gödsel, sådd eller ogräsbehandling kan appliceras med stor precision.

 

Bildtext: Bland många intressanta utställare finns den autonoma batteridrivna jordbruksmaskinen Drever 120 för tunga dragarbeten.

Foto: Traktorarvid