16 - 18 okt. 2024
För besökare

Maskinleverantörerna - en nyckelspelare för trygghet och tillväxt inom maskinbranschen

Maskinleverantörerna - en nyckelspelare för trygghet och tillväxt inom maskinbranschen
Lina Tuvesson Hallman, VD för Maskinleverantörerna, ger insikter om branschens största utmaningar, framtidens teknik och vikten av att stötta utbildningar för mekaniker och servicetekniker.

Maskinleverantörerna, en organisation som samlar branschen för mobila maskiner, spelar en central roll i att stötta sina medlemmar i deras strävan att göra trygga affärer och säkra en stabil utveckling. Under Elmia Lantbruk 2024 besökte Lina Tuvesson Hallman mässan, där hon delade sina tankar om branschens nuvarande utmaningar och framtida möjligheter.

Vilka är ni och vad är din roll inom Maskinleverantörerna?

- Maskinleverantörerna är branschorganisationen för företag som levererar mobila maskiner, som traktorer och skogsmaskiner, till olika sektorer i Sverige. Min roll som VD är att leda organisationen, stötta våra medlemmar och se till att vi arbetar för branschens bästa.


Maskinleverantörerna samlar branschen inom mobila maskiner. Hur stöttar ni era medlemmar för att de ska kunna göra trygga affärer och ha en stabil bransch?

- Vi erbjuder juridiskt stöd, hjälper till att sätta branschstandarder och förhandlar fram förmånliga avtal, exempelvis inom försäkringar och garantier. På så sätt kan våra medlemmar känna sig trygga i sina affärer. Vi skapar också nätverk och plattformar för erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning.

 

Ni är på Elmia Lantbruk som besökare i år. Hur viktig är den här typen av mässor för er organisation och era medlemmar, även när ni inte själva ställer ut?

- Elmia Lantbruk är en viktig mötesplats för hela lantbruks- och maskinbranschen. Att vara här ger oss möjligheten att följa utvecklingen, träffa viktiga aktörer och få en känsla för branschens puls. Även om vi inte ställer ut i år, är det värdefullt att vara närvarande och se hur våra medlemmar och deras kunder interagerar.

 

En stor fråga i branschen är bristen på mekaniker och servicetekniker. Hur arbetar Maskinleverantörerna för att stötta utbildningar och rekryteringen till de här viktiga yrkena?

- Det är en av våra största utmaningar. Vi arbetar aktivt med att synliggöra branschen för unga genom att samarbeta med skolor och utbildningar. Vi stöttar också skolor med tekniska resurser och utrustning för att utbildningen ska vara relevant och ge eleverna rätt förutsättningar för framtiden.

 

Vad ser du som de största utmaningarna för era medlemmar inom maskinleveransindustrin de kommande åren?

- Branschen står inför flera utmaningar, men den mest påtagliga är personalförsörjningen. Att hitta och behålla kompetent personal, särskilt inom service och reparation, är avgörande. Dessutom måste våra medlemmar hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen och säkerställa att de kan erbjuda lösningar som är hållbara och konkurrenskraftiga.

 

Ni erbjuder unika förmåner och försäkringslösningar för era medlemmar. Kan du berätta mer om dessa?

- Vi har förhandlat fram exklusiva försäkringsavtal som ger våra medlemmar trygghet och förmånliga villkor. Våra försäkringar täcker både maskiner och personal, vilket ger företagen ett starkt skydd och minskar deras risker i verksamheten.

 

Hur ser du på utvecklingen inom tekniken för mobila maskiner och hur påverkar det era medlemmar och deras kunder?

- Tekniken går snabbt framåt, särskilt inom automation och hållbara lösningar. Det innebär stora möjligheter för våra medlemmar att erbjuda kunder mer effektiva och miljövänliga maskiner. Samtidigt innebär det att våra medlemmar behöver vara flexibla och anpassa sig till nya krav och tekniska standarder.

 

Vad skulle du säga till ett företag som överväger att bli medlem i Maskinleverantörerna? Vilka är de främsta fördelarna med ett medlemskap?

- Jag skulle säga att medlemskapet ger trygghet. Vi står bakom våra medlemmar med både juridiskt stöd och förmåner som försäkringar. Dessutom erbjuder vi möjligheter till nätverkande och kunskapsutbyte, vilket är ovärderligt i en snabbt föränderlig bransch.