Soja står i dag för två tredjedelar av den totala globala produktionen av proteinfoder.
Genom att uppgradera överskottsgrödor som redan idag finns på gården kan svenska lantbrukare slippa importsoja i kraftfodret och bli självförsörjande. Själva processen sker i en gårdsbaserad biorektor. Där arbetar mikroorganismer och omvandlar råmaterialet till kraftfoder på fem dagar i en kombination av olika fermenteringsteknologier. Metoden har tagits fram av Lundbaserade företaget Dapibus.
- Bra för klimatet men också ur beredskapsperspektiv, även om vår tanke från start var att hitta en metod för att ersätta sojan i kraftfodret med sådant som redan finns på gården, säger Mikael Simonsson, vd på Dapibus.
Bolaget har testat olika substrat som olika sädesslag, lucern, rödbetsblast och halm men fokuserar nu på fodervete och kli. Tillsammans med SLU genomförs tester för foder till grisar och kycklingar under 2025.
Rent fysiskt kommer bioreaktorn att rymma 1-2 kubik och vara dimensionerad för en gård med 100-200 kor eller 400-800 grisar, enligt Mikael Simonsson.
Han är noga med att produkten måste vara ”enkel och robust och ett system som går att lita på ute på gården” innan bioreaktorn är klar för marknaden, vilket sannolikt blir under 2026.