16 - 18 okt. 2024
För besökare

Stor brist på kompetent personal inom lantbruksmaskinbranschen

Stor brist på kompetent personal inom lantbruksmaskinbranschen
Lantbruksmaskinbranschen står inför en utmaning med en stor brist på kompetent personal, särskilt inom yrken som servicetekniker och mekaniker. Enligt Lina Hallman, VD på Maskinleverantörerna, behövs det årligen minst 120 nya medarbetare enbart inom lantbruket, och behovet sträcker sig över hela Sverige.

"Trots att vi befinner oss i en lågkonjunktur, har efterfrågan på personal inom lantbruksmaskinbranschen inte minskat," säger Lina Hallman. "Det finns mycket goda möjligheter för den som vill bli en del av branschen, särskilt som servicetekniker eller mekaniker."  

Lina Hallman, VD på Maskinleverantörerna

 

Maskinleverantörerna samarbetar med 13 gymnasieskolor och en eftergymnasial utbildning för att säkerställa att eleverna får den utbildning som krävs för att möta branschens behov. "Vi arbetar aktivt med att stötta skolorna, så att de kan förbereda eleverna på bästa sätt för arbetslivet," förklarar Hallman. "Det är viktigt att eleverna får träna på moderna maskiner och lärarna får den fortbildning som krävs."  

Behovet av kvalificerad arbetskraft inom lantbruksmaskinbranschen är akut, och branschens utveckling är beroende av att fler väljer att utbilda sig inom området. "Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft, och detta behov förväntas vara stort även de kommande åren," avslutar Hallman.  

Elmia Lantbruk ser fram emot att möta detta behov genom att fortsätta stödja branschen och bidra till att säkerställa framtidens arbetskraft. 

 

Foto visar elever från Uddevalla Gymnasieskola