Under Elmia Lantbruk fokuserar vi främst på att närma oss fem mål. Dessa mål berör direkt, eller indirekt, alla utställare och besökare. I alla våra mässhallar ventileras hållbarhetsfrågor utifrån olika infallsvinklar och inspirerar till nya lösningar. Elmia Lantbruk vill hjälpa till att sprida de framgångsrika exemplen, så vi blir fler som arbetar mot samma mål.
Målet Ingen hunger syftar bland annat till att uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och främja ett hållbart jordbruk. Här finns också ett delmål som säger att vi senast 2030 ska uppnå hållbara system för livsmedelsproduktion. Vi ska införa motståndskraftiga jordbruksmetoder som ökar produktiviteten och produktionen, som bidrar till att upprätthålla ekosystemen och som successivt förbättrar mark- och jordkvaliteten. Metoderna ska också stärka förmågan till anpassning till klimatförändringar, extrema väderförhållanden, torka, översvämning och andra katastrofer.
Målet med God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Här ryms investeringar i hälsan genom bästa möjliga mat, vatten och ren luft. Här kan man också hitta insatser som syftar till att motverka antibiotikaresistens.
Målet Rent vatten är en förutsättning för världens livsmedelsproduktion och energiproduktion. Effekterna av klimatförändringarna visar sig tidigt och tydligt i förändrad vattentillgång. Restaurering av ekosystemens vattenhållande förmåga är en nödvändig anpassningsinsats.
Målet är en hållbar energi. En stor andel av de ökade utsläppen av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi. Mer kraftfulla åtgärder ska göras för att påskynda omställningen till ett mer hållbart energisystem globalt.
Målet är en hållbar konsumtion och produktion. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster är en nödvändighet för att minska negativ påverkan på klimat och miljö samt människors hälsa. Ett av delmålen är att till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.