”Med kunskap, information och ny teknik kan vi göra vägarbetsplatserna säkrare”

”Med kunskap, information och ny teknik kan vi göra vägarbetsplatserna säkrare”
Hot, höga hastigheter och brist på respekt – vardagen på en vägarbetsplats kan vara både stressig och farlig. Samtidigt finns ny teknik och forskning som kan göra arbetet säkrare, men används den fullt ut? På mässan På väg lyfter Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser (SBSV) branschens mest angelägna frågor och diskuterar lösningar för framtidens trygga och framkomliga vägar.

Organisationen Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser (SBSV) arbetar aktivt för att förbättra säkerheten vid vägarbetsplatser, för både arbetare och trafikanter. Föreningen har funnits i drygt tio år och samlar idag över 70 medlemsföretag och organisationer, inklusive de största byggentreprenadföretagen och de är en av fyra samarbetspartners till mässan På väg.

Thomas Wuopio, ordförande för SBSV, betonar vikten av att samverka mellan yrkesverksamma, berörda företag och myndigheter för att gemensamt hitta lösningar för framtidens säkra vägarbetsplatser. Han ser mässan på Elmia som en bra arena för att kunna nå ut med information både till branschen, såväl som till nya målgrupper.

– Det finns idag gott om krav på att personalen på vägarbetsplatserna ska ha rätt information, kompetens och utbildning, men vi behöver också nå ut utanför branschen med kunskap och information. Vi på SBSV ser På Väg som ett ypperligt tillfälle att kunna lyfta de frågor som vi ser är viktiga för våra medlemmar att driva.

Information - nyckeln till förändring

Att arbeta på vägarbetsplatser innebär ofta att personalen vistas hela sin arbetsdag i en tuff och utsatt miljö. De jobbar på, eller i närheten av, större vägfält som är öppna för trafik med hög hastighet och tung trafik, och det förekommer även inslag av hot och våld. Thomas utvecklar:

– Vardagen för yrkesverksamma på vägarbetsplatser kan vara hetsig, stressig och ibland även hotfull. Vi upplever att det inte visas tillräckligt med respekt för de som utför arbetet på vägarna, vilket gör det svårt att kunna jobba med drift, underhåll och nybyggnation av vår infrastruktur. Nyckeln till en förändring i detta menar vi på SBSV är mer kunskap om situationen och mer information.

Thomas fortsätter:

– Generellt kan man säga att utvecklingen i samhället gått fort, men vi inom vår bransch arbetar med ganska traditionella metoder med få inslag av nyutveckling eller förbättrade arbetssätt. På en vägarbetsplats idag ser det ut ungefär nu som det gjorde för 20 år sedan, vilket vi ser är en utmaning.

Gemensamt lyfta blicken

Förhoppningarna inför årets På väg-mässa anser Thomas är att kunna få en bra debatt om branschens aktuella frågor. Han hoppas också att aktörerna får möjlighet att ta till sig av befintlig kunskap såväl som nya innovationer, och gemensamt kunna ta nästa steg. Att hela branschen finns samlad under ett tak ger större möjligheter till dialog mellan aktörerna, menar Thomas.

– Det finns forskning och nya innovationer med avsikt att främja framkomlighet och säkerhet vid vägarbeten, men vi på SBSV upplever inte att den tillgängliggörs i den utsträckning den skulle kunna göra. Där har branschen ett gemensamt ansvar tillsammans med olika myndigheter, såsom Polisen, Arbetsmiljöverket, Trafikverket och Transportstyrelsen att se till att det sker. Jag personligen hoppas kunna få se mer exempel på uppkopplade, smarta arbetsplatser där vi kan använda digital teknik för att utforma säkrare och mer framkomliga vägarbetsplatser.

Idag finns digitala system som har möjlighet att ge korrekt information till trafikanter på vägarna, vilket Thomas menar skulle kunna vara till stor hjälp i arbetet med en mer säker vägarbetsmiljö.

  En välinformerad trafikant är en trygg och mer nöjd trafikant, vilket skapar en bättre attityd på vägarna. Då funkar också samarbetet mellan trafikanter och vägarbetare mycket bättre.

Framtiden kommer snart

Trots de utmaningar som finns i dagsläget ser Thomas ändå ljust på framtiden, och det arbete som görs på olika fronter inom branschen.

  Vi på SBSV ser att det finns många goda initiativ som redan är igång, och framtidens vägarbetsplats tror vi finns runt hörnet. Vi ser till exempel väldigt positivt på det arbete som Trafikverket gör, med en implementering av en digital färdplan för vägområden. Det upplever vi är ett stort möjligt utvecklingsarbete framåt.