Hållbar tillverkning i världsklass på Hydria Waters nya produktionsanläggning

Hållbar tillverkning i världsklass på Hydria Waters nya produktionsanläggning
I Viared, strax utanför Borås, pågår som bäst arbetet med utveckling och implementering av en helt ny, flödesoptimerad produktionslina i den 5000 kvm stora industrianläggningen.

Hela anläggningen vidareutvecklas och designas om, med målet att skapa en modern, hållbar och effektiv produktion – för renare vatten och bättre miljö, nu och i framtiden. Hydria Water, VA Teknik Sweden och Mellegård & Naij har under mer än 40 år gemensamt producerat och levererat utrustning och lösningar för vattenrening till tusentals anläggningar världen över. Nu tar man nästa naturliga steg och all produktion slås samman till en enda högeffektiv, utökad och toppmodern tillverkningslinje på koncernens anläggning.

Målsättningen med anläggningsfusionen är en optimerad och hållbar tillverkningsprocess med plats att växa.

  – I samband med sammanslagningen och framtidsanpassningen av anläggningen har vi genomgående fokuserat på att göra hela verksamheten så hållbar, miljövänlig och energieffektiv som möjligt, berättar Robert Bjursten, VD på Hydria Water.

  – Som exempel har vi hittat en lösning där vi tillvaratar värmen från lasermaskinen för att användas för uppvärmning senare. Vår anläggning har också en av Borås största solcellsanläggningar; 1000 kvm som täcker nära 50 procent av vårt energibehov och gör att vi besparar omvärlden mer än 45 ton koldioxidutsläpp årligen. Hållbarhetsarbetet kommer att fortsätta stå i fokus även framgent, genom nya initiativ och aktiviteter.


Hydria-Water-Kristoffer-Lindeberg-o-Robert-Bjursten.jpg
Kristoffer Lindberg och Robert Bjursten, tittar till arbetet med nya produktionslinan.
 

Vägen från verkstadsbaserad till flödesanpassad tillverkning

För att skapa bästa möjliga utformning av den nya produktionslinan har Hydria Water samarbetat med Toyota Material Handling Sweden. Den nya layouten innebär en flödesanpassad tillverkningsprocess, där produktion och materialhantering i alla delar fokuseras på kvalitetssäkring, leverans i rätt tid, hållbarhet och arbetsmiljö.

  – Detta var ett tydligt och väl avgränsat uppdrag och vi har genom hela processen haft ett väl fungerande samarbete. Resultatet av ett produktionsomställningsprojekt är beroende av ett nära samarbete med kunden genom hela projektet. Vi måste fånga upp den kunskap och detaljkännedom som finns i verksamheten rörande de interna operationerna och tillsammans forma det nya flödet, säger Niklas Johansson, Projektledare på Toyota Material Handling Sweden och tillägger:
  – Detta projekt har alla förutsättningar för fortsatt god utveckling och framgång.

Tillväxtoptimerade processer tar höjd för framtida utveckling

Tack vare optimerade processer genom hela produktionen så har man redan i detta skede skapat utrymme för ökande framtida behov av yta, lagerkapacitet, materialhantering och växande produktionsflöden.
  – Med Toyota som partner och fortsatt utveckling av den flödesanpassade tillverkningen säkerställs att produktionssammanslagningen är och förblir en lönsam och hållbar framtidsinvestering, säger Kristoffer Lindberg, Supply Chain Director, Hydria Water.
  – Med utgångspunkt i den nya anläggningen fortsätter vi att leverera marknadsledande,
innovativa och energieffektiva kvalitetsprodukter och lösningar inom vattenrening till kunder över hela världen.