Temavandringarna sker en gång per dag och tema, 14-16 maj. Under en guidad vandring görs nedslag hos utvalda utställare som berättar om hur de arbetar med och förhåller sig till något av årets tre mässteman Smart industri, Hållbar industri och Omställbar industri.
Under tisdagens temavandring Smart industri märktes det tydligt att de anmälda var ivriga att dyka in i en värld av innovation och teknologi och ville fånga chansen att även få ta del av spännande nyheter.
Innan vandringen börjar förser guiden, Stefan Frylebäck från Almi Jönköping, hela gruppen med hörlurar som är kopplade till hans mikrofon för att säkerställa att alla kan höra tydligt. Stefan förklarar syftet med temavandringen och lyfter att besökarna kommer få chansen att upptäcka några av de mest intressanta nyheterna och innovationerna på mässan.
- Med så många montrar i mässhallarna kan det vara svårt att skanna av allt på egen hand. Det vore tråkigt att missa en riktigt cool nyhet. Därför väljer vi ut några värdefulla stopp. Och ger er möjlighet att ta del av vissa highlights, förklarar han.
Arrangörerna har lagt fokus på att identifiera vilka utmaningar branschen står inför för att hitta svar och vägleda besökarna genom att välja ut specifika montrar. Det ger en extra boost att få utforska de senaste innovationerna tillsammans i grupp.
Dagens temavandringen med fokus på smart industri erbjuder en fördjupning i den senaste teknologin som driver effektivitet och innovation inom industriell produktion. Idag får vi möjlighet att utforska banbrytande lösningar inom automation, vision-AI för kvalitetsavsyning, digitala tvillingar för logistik-tracking och simuleringar. Framför oss har vi fyra olika stopp.
Hos Virtual Manufacturing får vi träffa Jens Folkesson och utforska digitala tvillingar. Genom att skanna lokalen och skapa en virtuell version kan man simulera förändringar för att bedöma deras inverkan på produktiviteten.
Nästa stopp är hos Schunk Intec där Tomas Berg visar upp gripdon och komponenter för automation, inklusive smarta lösningar för att reducera tryckluftsförbrukning och en vision-AT lösning för att positionsstyra en plockrobot.
På KmK Instrument demonstrerar Per-Håkan Kalbhenn och Martin Cheung kvalitetsavsyning med vision-AI, vilket förbättrar och effektiviserar avsyningen av produkter.
Sist men inte minst hos Axon Teknik visar Niclas Åkesson upp tekniker som stabiliserar automatiserade svetsprocesser och erbjuder även virtuell svetsträning med VR för att höja personalens svetskunskaper.
*Projektet ’Nästa generations affärer’ fokuserar på att stärka länets företag inom strategiskt hållbarhetsarbete, digitalisering, cybersäkerhet och energieffektivisering. Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Jönköpings län och Almi Jönköping.