Här formas framtiden för verkstadsindustrin

Här formas framtiden för verkstadsindustrin
Deras monter på Elmia Verktygsmaskiner är större än någonsin och rymmer framtidens kompetens. Stenbergs krokar arm med systerbolagen Sjöborgs och Euromaskin – och arrangerar tillsammans med SKTC mässans tuffaste utmaning.

– Det är lite extra press för ungdomarna att tävla live på mässgolvet, men vi kände att Yrkes-SM i CNC har levt en lite undanskymd tillvaro i korridorerna tidigare år och därför ville vi lyfta in den i vår monter, säger Mathias Holmqvist, affärsområdeschef på Stenbergs, ett av Sveriges ledande företag inom försäljnings och service av metallbearbetningsmaskiner och kringutrustning.

 

Viktigt att nätverka och nå de unga

Elmia Verktygsmaskiner är en av de största satsningarna som Stenbergs gör när det gäller kundevent. Aktiva förberedelser har pågått mer än ett halvår och de senaste tre veckorna har man byggt monter tillsammans med systerbolagen. Och visst vill man visa besökare på nya maskiner och uppgraderade styrsystem.

– Vi förväntar oss ett bra tryck med stort antal besökare och riktigt kvalitativa besök. Men mässan är inte nödvändigtvis viktig för att visa upp 250 ton maskiner, även om det är bra att få klämma och känna. Det absolut viktigaste är att nätverka och att nå ut till den yngre generationen, säger Mathias Holmqvist.

 

Tät spänning under Yrkes-SM i CNC

Därför är arrangemanget av Yrkes-SM så viktigt. Under hela mässan kommer ungdomar från gymnasieskolornas industriprogram att vara i gång vid de fyra bearbetningsmaskinerna. Varje tävlande får ett ämne och en ritning på vad som ska tillverkas.

– De sitter och programmerar i MasterCam utifrån modellen, ser till att få med sig rätt verktyg till maskinen och mäter in dem och sen börjar bearbetningen. Det är viktigt att få göra det här i riktiga maskiner, säger Mathias.

En jury bedömer sedan resultaten och under mässans sista dag, på fredag, kommer två vinnare att koras – en på svarvning och en på fräsning.

– Det är superviktigt att kunna visa upp yrket på det här sättet och även för oss som skola att kunna höja nivån, säger Oskar Jonsson, en av tävlingens domare och yrkeslärare på Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda.

 

Stipendier, praktik – och jobb – för gymnasieelever

Mathias Holmqvist återkommer till sitt brinnande engagemang för att nå den yngre generationen:

– Det är tufft att få tillräckligt många sökanden till skolorna idag. Därför jobbar vi i Stenbergs mycket mot gymnasieskolan. Vi delar till exempel ut stipendier till andraårselever som sedan får göra sin praktik hos oss under år tre – och som även får chansen att jobba hos oss efter gymnasiet.

Det finns goda möjligheter, menar Mathias, att hitta aspirerande servicetekniker inom el och automation.

– Men flaskhalsen är produktionstekniker. Här måste vi få in fler för att möta behoven hos svensk industri. Därför måste vi också jobba på att nå fler yngre besökare på en mässa som Elmia Verktygsmaskiner. Helst skulle jag vilja se en 20 år yngre medelålder i korridorerna, säger Mathias Holmqvist.