Rätt mätlösning – en förutsättning både för obemannad och bemannad körning

Rätt mätlösning – en förutsättning både för obemannad och bemannad körning
Verkstadsindustrin går alltmer mot korta serier och snabba omställningar där optisk mätning ger förutsättningar för flexibilitet. För att säkerställa datainsamlingen erbjuder Marposs, som är utställare på Elmia Verktygsmaskiner 14-17 maj, sin lösning för guidad mätning.

– Ofta görs mätningar idag direkt av operatören i verkstadsmiljö och då är det viktigt att ha bra hjälpmedel. Är det inte enkelt för operatören att utföra mätningen så kommer det inte att bli av till slut. Här har Marposs väldigt bra lösningar för guidad mätning, säger Joakim Carlson, nytillträdd vd.

 

Optimering av industriell produktionsanalys och kontroll

Mjukvaran Merlin Plus guidar operatören genom mätsekvenserna så att de genomförs på rätt sätt utifrån ett givet körschema.

– Syftet är att göra det enkelt och se till att alla operatörer gör mätningen på samma sätt så att du vet att du får in bra data i systemet, säger Joakim.

Merlin Plus gör det möjligt att hantera många olika typer av detaljer och mätningar för att underlätta produktionskontroll, definition av mätcykler och batchhantering.

– Den kan användas på bärbar dator eller surfplatta och användargränssnittet har utformats så att det är lätt att använda i manuella mätapplikationer i verkstadsmiljön, säger Joakim.

 

Mätning säkerställer hela produktionsprocessen

Under Elmia Verktygsmaskiner kommer Marposs att visa flera tekniska lösningar för insamling av mätdata, liksom system för maskinskydd och maskinövervakning. Det gäller att se till att rätt krafter arbetar på rätt ställen under hela produktionsprocessen.

– I takt med ökad automationsgrad så ökar också kraven på mätning och övervakning. Om man vill ha obemannad produktion så underlättar övervakning av exempelvis vibrationer och kollisioner, det gör att du kan skydda processen och förebygga skador, säger Joakim Carlson.

 

Flexibla optiska mätlösningar för mindre serier

Storföretag som Volvo och Scania var tidiga med storskalig automatisering av CNC-bearbetning. Automationsresan har tagit längre tid i verkstadsmiljön hos små och medelstora företag.

– Men de senaste tio åren har vi sett en positiv förändring där allt fler ser möjligheterna även bland mindre företag som jobbar med mindre serier. Här spelar mätning en nyckelfunktion, men då måste den vara mindre specialiserad och mer flexibel. Det är här optisk mätning kommer in i bilden, säger Joakim.

 

100 statiska mätningar på bara 2 sekunder med Optoflash

På Elmia kommer man bland annat att visa Marposs senaste tillskott till sina optiska mätsystem. Optoflash, som kan mäta axlar upp till 300 mm längd, är världens första optiska mätanordning som baseras på flera 2D-sensorer med möjlighet att rekonstruera delens 3D-form. Extremt snabb mätning utlovas med stabil mätprestanda över miljontals cykler.

– Små axlar, fästelement, tandimplantat, flyg- och rymddelar – Optoflash är den perfekta optiska mätanordningen för kvalitetskontroll både i laboratorium och i produktionsmiljö, säger Joakim.

Italienska Marposs som grundades redan 1952 har under lång tid utvecklat just sitt sortiment inom optisk mätning. Med 3 500 anställda och verksamhet runt om i hela världen har man etablerat en stark ställning. Här i Sverige, med Karlskoga som bas, utgörs teamet av 15 personer där drygt hälften jobbar med service, installationer och förebyggande underhåll.

– Vi har en stark serviceorganisation som gör att vi kan jobba väldigt nära våra kunder, säger Joakim.

Sedan mars i år är han ny vd i Marposs AB.

– Det känns mycket stimulerande att få ta över i ledningen efter 29 år i företaget. Branschen står i stark utveckling med stor förändring genom nya tekniker, exempelvis AI, vilket också kommer att utveckla oss mycket, säger Joakim Carlson.