Se Ceratizits FreeTurn på Elmia Verktygsmaskiner

Taggar:
Elmia Verktygsmaskiner
Se Ceratizits FreeTurn på Elmia Verktygsmaskiner
I 15 år låg teknologin i idélådan hos Ceratizit. Först nu har marknaden blivit redo. Det handlar om högdynamisk svarvning i kombination med multiverktyget FreeTurn. Något som Ceratizit demonstrerar på Elmia Verktygsmaskiner 2020.

ceratizit.jpg

Högdynamisk svarvning från Ceratizit bygger i grunden på en enkel idé. Nämligen att såväl ställvinkeln som skärpunkten är variabel - vilket inte är fallet i konventionell svarvning – samtidigt som frässpindeln används för att producera motsvarande vinkel på arbetsstycket.

– Det är egentligen ett verktyg som togs fram för 15 år sedan men då var marknaden inte redo för det. Nu har vi samarbetat med olika software- och programmeringsföretag och tillsammans tagit fram en dynamisk svarvning på ett sätt som inte har gått att göra tidigare, säger Thomas Harder, vd, Ceratizit Scandinavia.

Fördelarna är flera. Bland annat går det både att byta skäregg och ändra ställvinkel utan att störa skärprocessen. Tillsammans med multiverktyget FreeTurn kan dessutom alla kända svarvoperationer utföras med ett enda verktyg. Vinsterna är större flexibilitet och högre effektivitet i produktionen.

– Det här är en revolution inom svarvning. Det som tidigare verkade ouppnåeligt är nu möjligt genom högdynamisk svarvning, till exempel svarvning uppifrån och underifrån. Beroende på bearbetningsområdet och arbetsstyckets storlek kan denna frihet vara ett viktigt kriterium, säger Thomas Harder.