Yrkes-SM i CNC-teknik samverkar med Stenbergs som ställer ut på Elmia Verktygsmaskiner

Yrkes-SM i CNC-teknik samverkar med Stenbergs som ställer ut på Elmia Verktygsmaskiner
På Elmia Verktygsmaskiner i maj visar Stenbergs ett nytt styrsystem från Okuma som gör körningen i verktygsmaskinerna enklare, smartare och mer miljövänlig. Dessutom bereder man plats för unga CNC-talanger att visa sin förmåga.

– För oss är det här ett viktigt hållbarhetsinitiativ. Vi presenterar ett styrsystem som stödjer metoder för bättre energinyttjande samtidigt som Euromaskin, som är en del av Stenbergsgruppen, passar på att visa exempel på effektiv rening av processvatten och energieffektiva tvättar, säger Mathias Holmqvist, affärsområdeschef på Stenbergs, ett av Sveriges ledande företag inom försäljnings och service av metallbearbetningsmaskiner och kringutrustning.

– Vi representerar flera av världens främsta tillverkare av maskiner för avancerad produktion; Okuma, YCM, Ibarmia, Gurutzpe och Soraluce. De har alla tre saker gemensamt: hög kvalitet, modern teknik och beprövade koncept, säger Mathias.

Maskinerna i Stenbergs monter kommer vara bestyckade med verktyg från bland annat ZCC, representerade av Sjöborgs Maskin som också är en del i Stenbergsgruppen.

 

Tävlingen en viktig hållpunkt

Under Elmia Verktygsmaskiner den 14-17 maj i Jönköping kommer Stenbergs att visa upp ett flertal bearbetningsmaskiner, bland annat fleroperationsmaskiner och svarvar från Okuma samt en fleroperationsmaskin från YCM.

– I direkt anslutning till vår monter kommer Yrkes-SM i CNC-teknik att äga rum, vilket arrangeras av SKTC, berättar Mathias.

Tävlingen där unga förmågor får visa sina yrkesmässiga talanger arrangeras årligen av Skärteknikcentrum och brukar locka stor publik. Tävlingen är också en viktig hållpunkt för Stenbergs.

– Vårt syfte med att delta som utställare är att nätverka, att träffa nya och befintliga kunder inom segmentet skärande bearbetning men också att visa upp oss som företag för framtida rekryteringar, säger Mathias.

 

Möter kompetensbehov med egen akademi

Kompetensförsörjning inom industrin generellt är en tuff utmaning. Stenbergs får ofta signaler från sina kunder att man har svårigheter att hitta rätt personal som kan hantera, köra och programmera maskinerna.

– Därför har vi skapat en unik produkt som stödjer detta. Stenbergs Akademien ger våra kunder chansen att utveckla sin verksamhet både genom maskinkunskap och nytänkande produktionsmetoder, säger Mathias Holmqvist.

Elmia Verktygsmaskiner är en del av Elmia Produktionsmässor – en av sex mässor som genomförs parallellt i Jönköping den 14-17 maj.

”Besökare i vår monter kan förvänta sig nyheter, intressanta diskussioner och framför allt CNC-tävlingen”, säger Mathias Holmqvist, affärsområdeschef Stenbergs.