Framtidens skogsarbetare tänker stort!

Framtidens skogsarbetare tänker stort!
Wilmer Olsson och Elin Edqvist går båda andra året på gymnasiet och delar drömmen om att få jobba med maskiner i skogen. Framtiden ser de båda ljust på men de personliga utmaningarna är kanske inte helt lika. För Wilmers del handlar det om att hänga med i nya regler och bestämmelser. För Elin är det utmaningar med att vara tjej i en ännu så länge mansdominerad värld.

”På min tid kunde du ha 1:or i betyg och flera streck, men idag vet ni, är det helt andra krav”. Snacket av den ”äldre generationen” går utanför montern där småländska RyssbyGymnasiet håller till. Där inne i montern står den kommande generationen av skogsbrukare och en av dem är snart 18-åriga Wilmer Olsson från Blekinge som går andra året av tre på yrkesutbildningen Skogsbruk. Texten kring utbildningen säger att den passar ”dig som gillar att vara ute i skog och mark och är intresserad av att lära dig arbeta med maskiner och teknologi”. Möjliga jobb efter utbildningen är motormanuell skogsarbetare med motorsåg eller röjmotorsåg och de möjliga vidareutbildningarna är exempelvis skogsmästare eller skogstekniker.

student 2.pngFör Wilmer, som har en pappa inom branschen, är det självklart att gå på ett skogsbruksgymnasium:

- Jag tycker att skogen är väldigt kul, bara att titta in i den gör mig glad, säger Wilmer och ler.

Att det blev RyssbyGymnasiet och internat var inte en självklarhet, men Wilmer hade hört gott om gymnasiet och nu trivs han väldigt bra. Om ett år är det dags att ge sig ut i arbetslivet och för Wilmers del är drömmen att få köra maskin i skogen. På frågan om vad som är den största utmaningen svarar Wilmer så här:

- Detta med regler och bestämmelser inom skogsbruket ändras hela tiden och här gäller det att hänga med. När det kommer till stora frågor skulle jag säga klimatomställningen. Här vill jag gärna lära mig mer, så att vi kan ta hänsyn till miljön och exempelvis göra så lite körskador i skogen som möjligt.

Att jobba i skogen i en maskin innebär inte sällan långa ensamma arbetsdagar. Något som inte alls oroar:

- Jag ser bara fördelar med ensamjobb. Jag trivs med det och att få lite tid att fundera i lugn och ro, avslutar Wilmer.

I montern där Stora Segerstad Naturbrukscentrum från Reftele håller till möter vi Elin Edqvist, som även hon snart fyller 18 år och går andra året på sin treåriga gymnasieutbildning med inriktning lantbruk maskin.

- Min mamma är sjuksköterska och min pappa jobbar med IT, för dem var denna utbildningen helt främmande. Men, jag har alltid gillat naturen och älskar att köra maskin, så jag är så nöjd över mitt val. Det är en dröm, säger Elin som även hon tänker sig en framtid inom skogen.

Inför andra året i skolan valde Elin att gå högskoleförberedande och kan därför gå vidare till en högre utbildning direkt efter gymnasiet. Utvecklingsmöjligheterna ser hon som ”hur många som helst och väldigt spännande”.

Elin är en utav två tjejer i en klass med ytterligare nio elever som är killar. Och visst, det finns utmaningar med att vara tjej i en mansdominerad värld:
– Jag har fått kommentarer som att ”det här är inget tjejer ska göra” och det är ett problem med kläder. Jag är 1,65 cm och det är svårt att hitta bra arbetskläder till tjejer, säger Elin.

Problem, men inga hinder, som Elin summerar med:
– Jag är envis och jag tänker motbevisa allt det där!