21 - 24 aug. 2024

Nya affärsmodeller tar form på Elmia Lastbil

Nya affärsmodeller tar form på Elmia Lastbil
Med 20 procent av elnätsmarknaden i Sverige hör Ellevio till tungviktarna – men det är första gången man dyker upp som utställare på Elmia Lastbil med sitt affärsområde Ellevio Energy Solutions. Här handlar det om att bryta ny mark och möta det nya behov som transportfirmor står inför idag – kraft.

– Det här är tidsåldern för elektrifiering och vi vill hjälpa transportfirmor och åkerier med deras specifika behov när det gäller att dimensionera en lösning och göra en plan för sin laddinfrastruktur, säger Kristofer Fröjd, senior vice president, strategi och affärsutveckling på Ellevio.

Erbjuder elkraft som tjänst

För två år sedan etablerade Ellevio sitt nya affärsområde Energy Solutions. Det handlar om ”power as a service” eller om du så vill – tjänstefierad elkraft.

– Många har redan vant sig vid omställningen när det gäller personbilar och vet vad det innebär att skapa en laddlösning. Nu börjar omställningen komma i gång för tunga transporter och då pratar vi om en helt annan effekt och en helt annan investering, både i laddutrustning och i fordon, säger Kristofer Fröjd.

Snabb omställning på transportsidan

Sveriges omställning på personbilssidan har gått hissnande fort. Mycket laddinfrastruktur har byggts på kort tid, och Kristofer tror att omställningen kommer att gå minst lika snabbt på transportsidan.

– Tittar vi fem år fram i tiden tror jag att ellastbilen kommer att vara billigare än den fossila, sett till TCO-kalkyl. Du har billigare drivmedel, försäkring och skatt liksom en bättre körupplevelse, säger Kristofer.

Han tror också att batterierna i ellastbilarna med sin effekt på uppemot 400 kWh på sikt kommer att nyttjas på ett bredare sätt.

– Det här skulle i en nära framtid kunna användas av elnätet för att nyttja effekten och energin. Här på mässan har jag fört samtal med ett par aktörer som tillverkar V2G-laddare, vehicle to grid.

Elektrifiering och digitalisering förändrar branschen

Kristofer Fröjd menar att elektrifieringen kommer att få ett ännu tydligare genomslag även på en mässa som Elmia Lastbil:

– På mässan om fyra år kommer vi säkert att se 25 procent nya aktörer här eftersom elektrifiering och digitalisering gör att affärsmodellen förändras. Även AI är en stor trend som kommer att explodera de närmaste fem åren i den här branschen.

Här fyller mässan ett viktigt forum för samverkan.

– Jag har under de här dagarna pratat med beslutsfattare, användare, inköpare, produkt- och affärsutvecklare. Vi måste samarbeta för att ta fram de här nya affärsmodellerna för vägtransporter och elsystem, säger Kristofer Fröjd.

Bildtext: Elnätsföretaget Ellevio ställer ut för första gången på Elmia Lastbil. ”Här skapas nya affärsmodeller”, säger fr v Daniel Forslöw, Maria Sundberg och Kristofer Fröjd.