21 - 24 aug. 2024

Fossilfri körning av hydrauliska lastbilskranar

Fossilfri körning av hydrauliska lastbilskranar
Inga utsläpp, minskad ljudnivå, inga begränsningar i användningstid. På Elmia Lastbil i augusti presenterar Bröderna Johanssons Karosserifabrik The Silent Power 1.0 med el-drift – ett fossilfritt alternativ för att slippa köra dieselmotorn under drift av lastbilskranen.

Dieseldrivna motorer till stora hydrauliska lastbilskranar har varit standard med höga utsläpp, avgaser och hög ljudnivå som följd. Därför fick BJ Kaross stor uppmärksamhet när de för två år sedan, i samband med Elmia Vägtransport 2021-22, lanserade The Silent Power.

– Vi har aldrig blivit så nedringda, konstaterar Jörgen Carlsson, vd och delägare BJ Kaross.

Något liknande hade aldrig funnits till så stora maskiner förut, förklarar Jörgen. Ett komplett elektrifierat lastkännande system med en variabel pump, monterad på elmotor på 32 eller 63 ampere med optimerad varvtalsreglering, som ger exakt den hastighet och kraft som applikationen kräver.

Möjliggör arbete där elförsörjning saknas

Den första versionen av The Silent Power används med strömanslutning på exempelvis bygg- eller vägarbetsplatsen.
– Det här ger stora fördelar och underlättar arbete till exempel i tunnlar och gruvor, säger Jörgen Carlsson.

Men det är inte alla arbetsplatser som har tillgänglighet och kapacitet med eluttag och elförsörjning. Därför har BJ Kaross utvecklat The Silent Power 2.0 el och batteridrift.

– Slient Power aggregatet är mobilt och funkar tillsammans med alla typer av lastbilsmärken. The Silent Power 2.0 ger dig två drivmöjligheter, antingen att ansluta till elnätet eller köra på batteri, säger Jörgen Carlsson.

Välj rätt motor till rätt transport

Hållbara lösningar ligger i tydligt fokus för BJ Kaross under deras medverkan på Elmia Lastbil. Med sin kärnverksamhet av skräddarsydda lösningar för påbyggnad och förädling av lastbilschassi till exempelvis anläggningsbil eller kranbil, är den ständiga utmaningen att tänka lätt.

– Tunga fordon kräver en faslig massa energi för att förflyttas. Därför vill vi hjälpa våra kunder att välja rätt motorer till rätt transport, säger Jörgen.

Analys och behovsprövning tillsammans med kund

Hästkrafter måste vägas mot exempelvis kranstorlek. Lättare byggnationer möjliggör mer last på lastbilen. Många prioriterar lastväxlare framför tipp men här behöver man göra en analys, menar Jörgen.

– Tipp är oftast ett bättre val. Vi analyserar och behovsprövar tillsammans med kunden. Du ska inte köpa det du vill ha, du ska köpa det du behöver, säger Jörgen.
Som mångårig utställare på Elmia Lastbil ser man fram emot att träffa både nya och gamla kunder för goda samtal.

– Och det är ett riktigt bra forum för oss att presentera nyheter förra mässan visade vi The Silent Power 1.0 och nu kommer The Silent Power 2,0.
Vi ser att de får bra genomslag mycket tack vare Elmia lastbil, säger Jörgen Carlsson.