– Det är en frisk, robust växt som är fin i princip hela året. Den blommar med en mängd vita blommor, och den är fin även när den inte blommar med sitt gröna, fräscha bladverk som sedan får vackra höstfärger, säger Lena Holgersson, som driver plantskolan Lackalänga Trädgård och är med i styrelsen för Perennagruppen.
Gillenians vita blommor ligger som en svärm av små, sirliga fjärilar över bladverket och bildar en väl sammanhållen planta som breder ut sig i maklig takt i rabatten. Blommornas röda foderblad sitter i luftiga samlingar som bärs upp av tunna roströda stjälkar. Bladen är trefingrade och plantan kan bli upp till 80 cm hög.
Gillenians lätta växtsätt både lyfter och binder samman mer robusta grannar i trädgårdar och planteringar. Blomningen pågår länge under juli och augusti.
Långlivad och tolerant
Det är en långlivad och tolerant perenn som har ett minimalt behov av skötsel. Den växer väl sammanhållet och trivs nästan var som helst i trädgården, men allra bäst i sol till halvskugga i mullrik, väldränerad jord. Ursprunget är Nordamerikas ljusa skogar, och här i landet kan den odlas överallt.
– På våren kommer den ganska snabbt upp, och den blir bara stabilare med åren. Den är en vacker solitär, och har man väl planterat den så är den alltid där och blir bara finare och finare, säger Lena Holgersson.
Årets Perenn utses varje år sedan 1997 av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRFTrädgård/Plantskola. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets Perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Bland tidigare vinnare av titeln Årets Perenn finns bland annat Purpurmejram, Höstsilverax, Röd rudbeckia och Sköldpaddsört.