Hemflytt och omställning inom industrin kräver nya grepp

Hemflytt och omställning inom industrin kräver nya grepp
Salvagnini är utställare på Elmia Plåt 14-17 maj. Deras koncept inom tunnplåtbearbetning är mer aktuellt än någonsin: Snabba ställ och effektiv enstycksproduktion med bibehållen lönsamhet på liten yta.
– Det här löser många av de utmaningar som våra kunder brottas med, säger Stefan Ek, vd Salvagnini Scandinavia.

Plåtindustrin är på många vis en konservativ bransch.

– Det finns kunder som hellre väljer fem kantbockmaskiner än en panelbock, men idag ser vi allt större framgång även hos dem, och framför allt hos mindre tillverkare som ser möjligheten att bli mer flexibla och omställningsbara. Du behöver inte outsourca längre, med Salvagninis lösningar kan du insourca, säger Stefan Ek.

 

Högproduktiva maskinlösningar

Maximal produktivitet på liten yta är den italienska maskintillverkaren Salvagninis mantra. Panelbockexperterna sedan 50 år tillbaka har utvecklat sina lösningar som idag spänner över hela linan, från fiberlaser och stansmaskiner via kantpressar, automatiska lagertorn och hela FMS-linjer till den klassiska panelbockmaskinen som finns i olika storlekar.

Och här pratar vi verkligen om högproduktiva maskinlösningar.

– Jag besökte en kund i Danmark igår där maskinen driftsattes i november-december och sedan dess har producerat dygnet runt – 48 000 paneler!

 

Interaktiv monter på Elmia Plåt

För att förstå panelbockmaskinens mångsidighet och effektivitet måste man nästan se det själv, menar Stefan. Därför har man förberett en interaktiv monter som är redo för besök under Elmia Plåt.

– Vi gör det lite annorlunda i år. Vi kommer inte att visa någon maskin, i stället visar vi resultatet av vad maskinerna kan producera, säger Stefan.

Den interaktiva utställningen kommer att rymma ett stort antal olika profiler som du kan klämma och känna på – och därefter klicka dig fram till en digital demonstration av hur just den här profilen bockas.

– Vi pratar profiler med dubbelslag, profiler med negativ bock – där du kommer nära och får se så mycket mer. Vi har testat det här mässkonceptet både i Danmark och Tyskland och sett att det har varit väldigt uppskattat, säger Stefan.

 

Omsättningsrekord under 2023

Salvagnini presenterade sin första panelbock 1977 och panelbockning är och förblir också Salvagninis core-business.

– Det är där vi har varit med längst och det är där vi vinner vår kund generellt, även om det ofta sedan bygger vidare på laser, stans och FMS-system. Sedan etableringen av Salvagnini Scandinavia har vi gjort cirka 550 installationer i vår region, säger Stefan Ek.

Från ett extremt högt tryck under pandemiåren och därefter märkte man att marknaden bromsade in något under senhösten 2023.

– Men i Salvagnini Scandinavia gjorde vi ändå vårt bästa år någonsin under 2023 och vi märker att ordrar och projekt som blivit framflyttade börjar dammas av igen. Med förmodade räntesänkningar framöver ser vi att investeringarna tar fart igen, säger Stefan.

Därför satsar också Salvagnini för framtiden på personalsidan där man bland annat anställt en ny eftermarknadschef.

– Service och eftermarknad är otroligt viktigt för oss och här vill vi investera för framtiden, säger Stefan.

 

Tog steget in i panelbockningstekniken

Investerat för framtiden i form av plåtbearbetningssystem från Salvagnini har också många svenska underleverantörer gjort under det senaste året. Smemo AB i Hillerstorp som tog steget in i panelbockstekniken med ”underleverantörsfavoriten P2 2120”. En maskin som likt storebror P4 är fullt utrustad med patenterade CLA-SIM, helautomatiska flikverktyg för bockning av bruten bocklinje; Option Cut, en helintegrerad industriell gradsax som möjliggör bockning och klippning av mycket smala ämnen; och även MAC 3.0, vilket gör maskinen fullt automatiserad. Inga manuella ställ och därmed inga ställtider i produktionen.

 

Automation och flexibilitet utan ställtider

Hos skånska CEPA Steeltech AB, beläget i Höör, föll valet på en P4lean 2520, fullt utrustad med helautomatisk robothantering för både in- och utmatning samt stapling av bockade ämnen. CEPA Steeltech är underleverantör till verkstadsindustrin med kunder som Alfa Laval, ABB och Schneider Electric. Stefan Ek berättar:

– Automation och flexibilitet är nyckelord i CEPA:s investering där produktionen varierar från lågserie till större volymer.

Med MCU plockrobot kan man hantera flera olika ämnen parallellt från olika plockbord som kan laddas utan att stoppa produktionen. Staplingsroboten SAR med helautomatiskt gripdon ställer om sig själv och möjliggör långa perioder av obemannad körning.

– P4lean 2520 har inga ställtider utan all verktygsuppsättning sker i masked time under tiden då nästa ämne laddas in, säger Stefan Ek.

 

Orderstyrd produktion med avancerade profiler

Ett annat exempel på flexibel, omställbar och kompakt maskinlösning är Salvagninis S1 Stansfiberlaserkombi som endast tar 7x8 meter i anspråk, inklusive laddning av material och sortering samt hantering av skelett.

– I höstas gjorde vi en sådan installation hos Optimel Plåtteknik AB i Uppsala som tillverkar kundanpassade lösningar inom verkstadsinredning och postlådor, berättar Stefan.

Salvagninis färdiga produktionsstyrningslösningar och automationslösningar för KIT och enstycksproduktion skapar flexibilitet och minimerar behovet av lageruppbyggnad.

– Orderstyrd produktion med avancerade profiler i flexibla serier är vi experter på, och vi hoppas att många besökare vill ta del av vårt utbud på Elmia Plåt, säger Stefan Ek.