Läge för svensk industri att växa med AM-teknik

Läge för svensk industri att växa med AM-teknik
Deras mission är tydlig – att fler industriföretag ska upptäcka möjligheterna med additiv tillverkning även för serieproduktion. Amexci är specialiserade på 3D-utskrifter i metall och möter för första gången underleverantörerna på Elmia Subcontractor.

– Jag vet att många har förknippat oss med vår ägargrupp men genom att finnas med här på Elmia Subcontractor vill vi visa att vi är öppna för affärer med många fler, säger Edvin Resebo, vd Amexci AB.

Bakom Amexci står elva giganter inom svensk industri, däribland ABB och Atlas Copco. Företaget grundades 2017 på initiativ av Marcus Wallenberg för att vara en gemensam resurs för utveckling inom AM. Idag når man som expert på 3D-printing i metall långt bortom ägargruppen, med stark tillväxt inom rymd, flyg och försvar liksom automotive och energibranschen.

– Det handlar om komplexa produkter i komplexa material och relativt låga serier – och det är som hand i handske för vad den här tekniken är bra på, säger Edvin.

Materiallabb, forskning och utbildning
Utifrån anläggningen i Karlskoga har Amexci inte bara levererat 3D-printade produkter i avancerade material. Här har man också ett eget materiallabb för forskning och utveckling – och erbjuder ett omfattande utbildningsprogram.

– Under de här åren har vi utbildat strax över 2 000 ingenjörer och det är ändå bara att skrapa på ytan, konstaterar Edvin.

Trots att additiv tillverkning som teknik har funnits länge så förknippas den fortfarande av de flesta med prototyptillverkning.

– Det är ju därifrån tekniken kommer. Men där AM-tekniken befinner sig idag ser du industriella maskiner som är mycket mer produktiva, som kan producera större och fler detaljer med bibehållen teknik och kvalitet, säger Edvin.

Investerar kraftigt för att möta behoven
Utvecklingen visar sig tydligt i Amexcis egen tillväxtkurva. Nästa höst flyttar man in i en ny anläggning i Örebro och går från 900 kvm till 4 700 kvm, fullmatade med den senaste industriella 3D-printteknologin som finns tillgänglig på marknaden.

– Vårt fokus framåt ligger helt på laser och pulverbädd för metalliska material. Flytten ger också möjligheter att växa med vårt materiallabb och efterbearbetning så att vi kan leverera produkter från ax till limpa, säger Edvin Resebo.

Man kommer också att kunna utöka produktionen med maskiner som klarar 600x600x600 i utskriftsvolym.

Vill växa inom serieproduktion
– Det känns väldigt roligt, vi kan printa större detaljer utan och det ger också möjlighet att printa många mindre detaljer på samma bädd vilket innebär kortare ställtider och bättre kostnadsbild för serieproduktion.

Här ligger också fokus för Amexci framåt:
– Vi vill växa på serieproduktionssidan och det är jätteroligt att se att svensk industri vill satsa på additiv tillverkning, säger Edvin Resebo.

Som förstagångsutställare på Elmia Subcontractor är han övertygad om att Amexci kommer att komma tillbaka.

– Det är inte så många utställare här som erbjuder 3D-print så vi har en plats att fylla. Vi har haft bra samtal, intressanta diskussioner och ser att mässan är en bra mötesplats. Nästa år kommer man att känna igen oss.