– Vi är globalt kända med vårt utbud av motorer inom segmentet svetsning där vår lösning blivit en industristandard idag. Nu har vi byggt vidare på vår kompetens och startat tillverkning av svensktillverkade borstlösa DC-motorer, säger Carl Sigfridsson, vd vid Ankarsrum Electric Motors.
Lång livslängd och minimalt underhåll
En borstlös motor, även känd som en elektroniskt kommuterad motor, har flera fördelar jämfört med andra styrsystem.
– Denna motortyp har goda prestanda, hög verkningsgrad och lång livslängd i kontinuerlig drift med minimalt underhåll, säger Carl Sigfridsson
Ett hållbart alternativ
Små, borstlösa DC-motorer är ingen nyhet på marknaden. Det har funnits sedan länge i standardsortimentet hos leverantörer både i Asien och Europa.
– Nu kan vi som svensk leverantör erbjuda den här produkten och ge våra kunder ett hållbart alternativ med minskade leveranskostnader och korta ledtider, säger Carl.
För att lansera den nya borstlösa DC-motorn för en bred publik med möjlighet att nå ut till ett brett spektrum av branscher har Ankarsrum Electric Motors valt att ställa ut på Elmia Subcontractor i november.
Premiär på Elmia Subcontractor
– Det blir premiär på Elmia för oss och det känns som rätt forum att presentera oss och vår produkt för ett bredare segment av olika branscher, säger Carl Sigfridsson.
Att valet föll på Elmia Subcontractor var just på grund av bredden. Här möts inköpare och leverantörer från tillverkande industri i hela Europa.
– Vi vill presentera oss och göra varumärket Ankarsrum känt för den breda massan. Har man funderingar kring motorer så är det oss man ska vända sig till, säger Carl.
Utveckling och volymproduktion i Ankarsrum
Verksamheten i Ankarsrum har pågått kontinuerligt ända sedan bruket grundades år 1655. På 1970-talet inleddes tillverkningen av elektriska motorer med vindrutetorkarmotorer till bland annat Saab och Volvo. Under 1980-talet utvecklades DC-motorerna för svetsindustrin i samarbete med ESAB och har sedan dess fortsatt med ett brett utbud av motorer för köksmaskiner och andra applikationer. Idag rymmer verksamheten ett högteknologiskt utvecklingscenter där man designar, bygger och testar elektriska motorer från koncept till förserier.
– Här skräddarsyr vi lösningar till våra kunder där du kan bestämma allt ifrån storlek på motorn och hur axeln ska se ut till vilken prestanda den ska ha, säger Carl. Tillverkningen av motorerna sker sedan i Ankarsrums högautomatiserade anläggning där man kan producera upp till 3 000 motorer per dag.