12 - 14 nov. 2024

Framtiden för underleverantörerna – utmaningar, möjligheter och ny teknik!

Framtiden för underleverantörerna – utmaningar, möjligheter och ny teknik!
Hur kan företagen navigera genom kompetensbrist och digitalisering för att inte bara överleva utan också växa? Sanna Arnfjorden Wadström, VD på Sinf, ger oss en inblick av möjligheterna i de aktuella resultaten från barometern.

I en tid präglad av osäkerhet och snabbt föränderliga marknadsförhållanden står underleverantörerna inför stora utmaningar – men också stora möjligheter. Den senaste Underleverantörsbarometern visar på historiskt låga lönsamhetsnivåer, vilket väcker oro. Samtidigt spirar optimism inom branschen.

Underleverantörsbarometern, som Sinf har genomfört kvartalsvis i över 15 år, är en viktig indikator på hur underleverantörerna mår och vilka utmaningar de står inför.  

– Enligt de senaste resultaten har underleverantörernas lönsamhet nått historiskt låga nivåer, vilket är oroande, särskilt med de stora investeringar som branschen står inför. Samtidigt uttrycker många företag en viss optimism och tror att vi är på väg ut ur lågkonjunkturen, berättar Sanna. 

Kompetensbrist – en kritisk utmaning  

Kompetensbristen är en av de mest pressande utmaningarna inom branschen idag. Med den ökande automatiseringen och digitaliseringen blir denna fråga mer aktuell än någonsin. 

– Den senaste mätningen visar att sextiosju procent av företagen svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, vilket är den näst högsta siffran vi har sett. Samtidigt sker en snabb ökning av robotisering och användningen av AI. Andelen företag som använder robotar i maskinbetjäning har stigit från 12 till 21 procent på bara ett år, säger Sanna.

Möjligheter i en föränderlig värld

Trots de utmaningar som underleverantörerna står inför, öppnar sig även stora möjligheter för innovation och tillväxt. Sanna framhäver vikten av att aktivt omfamna ny teknologi och att företag måste våga lämna sina komfortzoner för att växa. 

– Många företag är så fokuserade på den dagliga verksamheten att de glömmer bort den långsiktiga planeringen. Att ignorera de förändringar som sker kan bli riskabelt och därför är det viktigt att vi anpassar oss och investerar i framtiden.  
Den globala situationen och behovet av närproducerad tillverkning ger underleverantörerna en viktig roll. Genom lokal samverkan kan vi stärka vår industri och öka tryggheten i dessa osäkra tider, fortsätter Sanna.

En plattform för samverkan 

Sanna understryker även betydelsen av Elmia Subcontractor som en plattform för branschen, där företag kan mötas, inspireras och skapa nya samarbeten.

–Det är Norra Europas största underleverantörsmässa, en fantastisk arena för idéutbyte och innovation. Trots de aktuella utmaningarna som branschen står inför finns det stor potential för tillväxt. Genom att investera i ny teknik och samarbeta kan vi stärka vår konkurrenskraft och säkerställa en ljus framtid för vår bransch, avslutar Sanna. 

Missa inte chansen att höra Sanna Arnfjorden Wadström, tisdag den 12 november klockan 13:00 - 13:20 på Stora scenen. Då kommer hon att dela med sig av de senaste resultaten från den helt dagsfärska Underleverantörsbarometern.  

Mer om Sinf 

Sinf är en service- och arbetsgivarorganisation som vänder sig till företag som har behov av juridisk rådgivning inom arbetsrätt, affärsjuridik och affärsutveckling. Du kan läsa mer om organisationen på deras webb.