Satsning på kompetens ska stärka Gnosjö Automatsvarvning i krisen

Taggar:
elmiasubcontractor gnosjöautomatsvarvning
Satsning på kompetens ska stärka Gnosjö Automatsvarvning i krisen
Coronaviruset har i allra högsta grad påverkat svensk tillverkningsindustri. Men när leveranserna minskar väljer Gnosjö Automatsvarvning att satsa sig ur den globala krisen.
– Vi ser ingen anledning att korttidspermittera, säger Linda Fransson, vd, på Gnosjö Automatsvarvning och ambassadör för Elmia Subcontractor 2019.

Det rullar inte på som vanligt hos Gnosjö Automatsvarvning. Deras största kunder har strypt alla leveranser under ett antal veckor och bemanningen är något mindre än vanligt. Det hade med andra ord varit lätt för Linda Fransson att också dra i handbromsen. I stället har hon valt att titta i backspegeln och dra lärdom av hur de lyckades ta sig ur finanskrisen 2009.

­– Vi har valt att jobba med strategiska frågor när det är lite att göra och vi vet att vi får igen det när krisen är över. Att jobba strategisk innebär att ha koll på omvärlden och hela tiden ta fram analyser för att kunna ta rätt beslut. Vi kör på och bygger lager just nu för att sedan vara beredda när kunderna vill ha ut sina grejer, säger hon.

Förra året var Gnosjö Automatsvarvning och Linda Fransson en av tre ambassadörer för Elmia Subcontractor. Företaget är välkänt i Industrisverige för sina nydanande satsningar inom kompetensutveckling, vilket också är så som de genom historien har klarat sig igenom kristider.

– Jag vet inte om folk kommer ihåg hur tufft det var 2009. Vi gick från en omsättning på 58 miljoner 2008 till 31 miljoner 2009. Det var som om tillverkningen stod still i sex månader – nu har den stått still i en månad. Vad lärde vi oss då och vad satsade vi på? Nu bygger vi lager under en period och ser ingen anledning att korttidspermittera. I stället använder vi tiden till att göra annorlunda satsningar, säger Linda Fransson.

Samtidigt har Linda Fransson full respekt för de företag som i dagsläget kämpar för att överleva och behöver ekonomiskt stöd från staten. Gnosjö Automatsvarvning har gjort sitt vägval utifrån sina förutsättningar med förhoppningen att komma stärkta ut ur krisen.

– Vi har under en längre tid gjort egna analyser gällande kompetens och anställde en lärare i december som nu har rullat i gång med utbildningarna. Det handlar mycket om att analysera vad vi har och vad vi behöver för att få ihop teamet på bästa sätt. Vi ställde samma krav på kompetens 2009 och satsade då väldigt mycket på projekt som vi inte hade gjort annars.

Det är det sistnämnda som Linda Fransson trycker på lite extra. Att ta tillvara på tiden och göra annorlunda satsningar. Även om den här krisen har vissa andra utmaningar än en finanskris finns det alltid möjligheter till att utvecklas.

– Jag har pratat med de som bedriver utbildningar och de är förtvivlade över att alla ställer in. Det är ju nu som man ska satsa på kompetensutveckling, inte permittera. Nu finns det extra tid och de anställda är motiverade gentemot en arbetsgivare som satsar.