12 - 14 nov. 2024

SSAB visar vägen mot en fossilfri framtid!

SSAB visar vägen mot en fossilfri framtid!
Med en stolt historia och en tydlig vision för framtiden har SSAB tagit täten inom hållbar stålproduktion. Matts Nilsson, Head of Sales Sweden & Norway, berättar om hur SSAB på årets Elmia Subcontractor kommer att visa upp deras banbrytande arbete med fossilfritt stål, och hur detta bidrar till att omvandla industrin och minska klimatavtrycket.

SSAB är pionjärer i den gröna omställningen inom stålindustrin. Redan 2016 inledde de, tillsammans med LKAB och Vattenfall, HYBRIT™-initiativet – en revolutionerande teknik för ståltillverkning som har placerat SSAB i framkant globalt. 

– Vi har utvecklat en helt ny process där kol ersätts med vätgas vid stålproduktionen. Det innebär att vi, istället för koldioxid, släpper ut vatten. Denna teknik kan minska Sveriges koldioxidutsläpp med 10 procent och 7 procent i Finland, förklarar Matts Nilsson.

Stora investeringar för en hållbar framtid

För att möjliggöra denna hållbara omställning gör SSAB betydande investeringar i sina anläggningar. Bland annat kommer ett helt nytt stålverk att byggas i Luleå, parallellt med den befintliga produktionen. Investeringen beräknas uppgå till 55 miljarder kronor och är bland de största industriprojekten i Sverige idag.  

Vi bygger för framtiden och skapar morgondagens stålproduktion. När de nya verken är i drift kommer vi att fasa ut våra äldre masugnar, vilket ytterligare minskar våra utsläpp. Vår ambition är att ha en helt fossilfri produktion runt 2030. Dessutom tillverkar vi redan nu SSAB Zero™, ett skrotbaserat stål som i princip tillverkas utan fossila utsläpp, säger Nilsson.  

Elmia Subcontractor – en mötesplats för framtidens industri

SSAB deltog första gången på Elmia Subcontractor 1983 och har sedan dess återkommit flera gånger. De ser mässan som en viktig arena för att visa upp sin omställning och för att träffa kunder. Men SSAB:s närvaro på mässan handlar inte bara om att bygga affärsrelationer, utan företagets hållbarhetsarbete har också gett dem ett starkt syfte som arbetsgivare. 

För oss handlar det om att attrahera framtidens arbetskraft. Många unga vill vara en del av något större, och vår resa mot fossilfritt stål är något som verkligen engagerar dem. Genom att synas på mässan hoppas vi inspirera fler att delta i denna globala omställning och locka framtida talanger till företaget, säger Nilsson. 

Navigating Change Together  

Årets tema på mässan, Navigating Change Together, speglar SSAB vision om en gemensam väg mot en hållbar framtid. 

För oss handlar förändringen inte bara om vår egen omställning, utan om att leda hela stålindustrin mot en hållbar framtid. Tillsammans med våra partners och kunder kan vi skapa framtidens värdekedja – fossilfri, konkurrenskraftig och med hållbarhet i fokus, avslutar Matts Nilsson.