12 - 14 nov. 2024

Sveriges roll i framtidens globala produktion

Sveriges roll i framtidens globala produktion
Svensk tillverkningsindustri står vid ett vägskäl där snabba och strategiska beslut är avgörande för att behålla konkurrenskraften. I takt med att hållbarhet och innovation blir allt viktigare, står branschen inför stora förändringar. På Elmia Subcontractor kommer Cecilia Warrol, programchef för Produktion2030 på Teknikföretagen, att dela sin expertis om hur Sverige kan anpassa sig till framtidens krav och stärka sin globala position. 

Just nu befinner sig industrin i en period av snabb förändring. Digitalisering, elektrifiering och skärpta hållbarhetskrav kräver snabba anpassningar, och företag behöver accelerera omställning och utveckling. 

– Vi ser ökande konkurrens om komponenter, material och kompetens, samtidigt som geopolitiska spänningar tilltar. Därför måste den svenska tillverkningsindustrin agera för att stå stark i denna omställning, säger Cecilia.

Hållbarhet som framgångsfaktor 

En avgörande faktor i denna omställning är hållbar och resilient produktion. Cecilia menar att hållbarhet inte bara är ett måste för att möta klimatmålen utan också en möjlighet för svensk industri att stärka sin konkurrenskraft. Resiliens innebär bland annat att företag får större kontroll över värdekedjan samt över insatsvaror som energi, komponenter och kompetens, säger Cecilia.

– Hållbarhetskrav är en kraftfull drivmotor för innovation och effektivitet på ett sätt vi tidigare inte har sett. Strängare EU-regler kring koldioxidutsläpp och resurshantering innebär att företag måste ställa om snabbt. De som ställer om tidigt kommer att ha en tydlig konkurrensfördel på marknaden. Pandemin är bakom oss, men vi står inför stora förändringar där konkurrensen om resurser och talanger blir allt hårdare. För att öka resiliensen behövs digital spårbarhet, men det krävs också att politiska hinder undanröjs, vilket idag kan försvåra utvecklingen av en cirkulär ekonomi, förklarar Cecilia.

Samarbete – nyckeln till framgång

En av Sveriges största styrkor, menar Cecilia, är förmågan till samarbete mellan företag, forskningsinstitut och akademi.

Sverige har en lång tradition av samarbete, vilket är avgörande för att snabbt utveckla och införa nya teknologier och hållbara lösningar. Initiativ som Produktion2030 och Net Zero Industry är konkreta exempel på hur industrin gemensamt driver hållbara innovationer framåt. Samarbetet ger oss den hastighet och flexibilitet som krävs för att möta framtidens utmaningar, fortsätter Cecilia.

Elmia Subcontractor – ett skyltfönster för svensk industri

Elmia Subcontractor är en viktig plattform för att demonstrera Sveriges industriella styrka och innovationskraft. Cecilia ser mässan som ett perfekt tillfälle för företag att knyta nya kontakter och utforska samarbeten.

– Temat för årets mässa, 'Navigating change together', sammanfattar exakt vad vi behöver just nu – ett gemensamt fokus på att möta framtidens utmaningar. Tillsammans står vi starkare, fortsätter Cecilia.

Handlingskraft och framtidstro

Trots de utmaningar som svensk industri står inför, ser Cecilia stora möjligheter framåt. Hon betonar vikten av att vara förberedd och agera snabbt för att lyckas.

– Genom att satsa på hållbarhet, driva innovation och dra nytta av vår starka tradition av samarbeten kan svensk industri inte bara möta framtidens krav, utan även inta en ledande position globalt. Jag ser fram emot att fortsätta diskussionen under Elmia Subcontractor, där vi kan fördjupa oss i de globala trender som formar framtiden för svensk industri, avslutar Cecilia.

Lyssna till Cecilia Warrol onsdag 13 november kl 09.50 på Stora scenen – "Hur kan innovativa Sverige ha en plats i framtidens produktion – ur ett globalt perspektiv?"