12 - 14 nov. 2024

Mindact.ai: Framtiden är AI!

Mindact.ai: Framtiden är AI!
Artificiell intelligens (AI) har potential att omvandla tillverknings- och distributionssektorn i grunden. Trots detta kämpar många företag med frågan: Hur kan vi implementera AI på ett effektivt sätt? Under Elmia Subcontractor kommer Mathias Karlsson, Chief of AI och Technology Strategist på Mindact.ai, att dela med sig av insikter kring AI:s möjligheter och hur företag kan anpassa sig till denna teknologi.

Mindact.ai specialiserar sig på att utbilda och vägleda företag i AI-användning och erbjuder den kunskap som krävs för att fatta välgrundande och säkra beslut.

– AI påverkar redan idag hela affärslandskapet, och vi ser att många företag sitter på stora mängder värdefull data utan att veta hur de ska använda den effektivt. Vår uppgift är att hjälpa dem att förvandla informationen till något bra och som driver affärerna framåt, menar Mathias.

AI:s påverkan på tillverknings- och distributionssektorn

Det finns enorma möjligheter att utnyttja AI inom tillverknings- och distributionssektorn. Teknologin kan effektivisera processer som produktion, logistik och miljöbedömningar.

–Till exempel kan AI optimera logistiken genom att använda realtidsdata och historisk information för att planera rutter. Detta kan resultera i minskad bränsleförbrukning och kortare transporttider, vilket både sparar pengar och minskar miljöpåverkan, fortsätter Mathias.

Utmaningar med AI-implementering 

Trots den stora potentialen med AI står många företag inför betydande hinder i implementeringen. En stor utmaning är bristen på intern kompetens och kunskap om hur man inleder processen.

– Flera företag inser att de bör investera i AI, men vet inte hur de strategiskt ska gå tillväga och behöver därför hjälp. I värsta fall kommer de som förblir passiva halka efter och hamna i någon form av konkurrenssituation som de inte visste existerade. Därför är det oerhört viktigt att vara proaktiv, att se och vara öppen för förändringar för att kunna anpassa sig. Företag som hänger med och använder AI, blir mer attraktiva för både kunder och investerare, betonar Mathias.

Förväntningar inför Elmia Subcontractor

Mathias Karlsson ser med stor förväntan fram emot sitt deltagande på Elmia Subcontractor, en mässa han aldrig tidigare har besökt varken som talare eller besökare.

– Det ska bli spännande att delta i en så stor och inflytelserik mässa. Att få dela med mig av mina tankar ska bli skitkul. Jag ser fram emot att träffa andra branschledare och utbyta idéer om hur vi kan utnyttja AI för bra saker, avslutar Mathias.

Missa inte chansen att höra Mathias Karlsson onsdagen den 13 november klockan 11.10-11.40 på Stora scenen. Han kommer att prata mer om hur AI påverkar branschen och den digitala utvecklingen.