Annikas väg till enklare och nyttigare mat.

Annikas väg till enklare och nyttigare mat.
Annika Christensen inspirerar besökarna på Elmia Garden med sina praktiska tips om hur man odlar näringsrika grönsaker på liten yta. Hon delar med sig av sina egna erfarenheter av trädgårdens positiva hälsoeffekter och bjuder på kvitten-te sprängfyllt med antioxidanter. Genom att odla smart och hållbart kan alla få tillgång till färsk, nyttig mat, oavsett hur mycket utrymme man har.

Att odla sina egna grönsaker på små ytor kan kännas som en utmaning, men med rätt metoder går det att skapa en frodig, näringsrik odling – oavsett hur lite plats du har. Annika Christensen, expert på småskaligt odlande och hälsa, delar med sig av sina bästa tips för att maximera skörden på minimal yta. Med fokus på näringsrika grönsaker, groddar och skott, visar hon hur vi kan odla året runt och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid. Missa inte hennes inspirerande råd och smakprov på grodd-smoothie i sin monter på Elmia Garden. Jag ville veta mer och beslutade oss för att ställa några frågor till henne

När jag kliver in i Annika Christensens monter på Elmia Garden möts jag av en doft av friska örter och gröna växter. Hon bjuder genast på en kopp varmt kvitten-te, "sprängfyllt med antioxidanter," säger hon med ett leende. Teet är bryggt på äkta kvitten, en frukt Annika vurmar för tack vare dess näringsrika egenskaper.

Montern är en grön oas, fylld med små, praktiska planteringslådor dignande av groddar, kryddor och sallad. På en hylla står några ståtliga kålplantor som får ta plats i den lilla men genomtänkta ytan. För Annika började allt med en längre tids sjukskrivning. Med en kamera i handen började hon porträttera sin trädgård och upptäckte då den otroligt positiva påverkan som odling och trädgårdsarbete hade på hennes hälsa. Idag är hon på Elmia för att entusiasmera och visa hur lite utrymme som faktiskt krävs för att leva mer hälsosamt.

-Alla ska ha tillgång till bra mat så vi kan hålla oss friska, säger hon och förklarar att mycket av näringen försvinner från grönsaker när de säljs i livsmedelsbutiker. Genom att leva efter mottot "från jord till bord" kan vi må mycket bättre, berättar hon.

Vad ska man bör tänka på när om vill optimera odling på liten yta, som en balkong eller i ett växthus?

-Odlingen börjar ju inomhus. Satsa därför på ett enkelt hyllsystem. Dessa sväljer mängder av groddboxar och pluggbrätten, Det gäller att alltid ha något på gång.

Hon visar ett brätte med sallad i tre olika stadier, redo att planteras ut i krukor eller land.

Annika själv har valt bort grönsaker som potatis, rotfrukter och lök, som tar mycket utrymme och är arbetsintensiva. I stället satsar hon på grönsaker som är mer platsbesparande och lättare att sköta. Hennes favoriter är grönkål, eftersom den står sig länge, störbönor, som växer på höjden och ger riklig skörd, samt sallat som också växer på höjden och därför tar mindre plats.

Vilka är de vanligaste misstagen nybörjare gör?

Odla inte för många olika sorter åt gången. Det är bättre att fokusera på det man verkligen använder mycket, som persilja, Man behöver inte alltid odla allt själv. Finns det närproducerade grönsaker i närheten, kan du lika gärna köpa dem och fokusera på annat.

Vad betyder det för dig att vara på Elmia Garden?

-Det bästa är att träffa vänner och kollegor och se nyheter. Jag finner stor tillfredsställelse i att inspirera andra och förmedlar mitt främsta budskap med tydlighet: Använd inte groddar och skott som pynt – använd dem som ett näringstillskott. Ta i rejält, en stor näve, och lägg det på tallriken."