Trender för trädgårdsbranschen

Elmia Garden presenterar tre tydliga trender för trädgårdsbranschen; Green Garden, Northern Garden och Dream Garden. Trenderna har tillhörande växtförslag, färgval, material och inspirationsbilder. Våra trädgårdstrender har tre inriktningar, en nordeuropeisk en drömsk och en grön.

I den nordeuropeiska - Northern Garden - tittar vi mycket på vårt kulturarv samtidigt som vi vurmar för mångfald i trädgården.

I den gröna trädgården - Green Garden - hittar vi lugnet och harmonin. Såväl färger som växter är gröna medan materialen drar åt det naturliga hållet med mycket struktur och taktilitet. Växterna är uppstammande och formklippta och nu sätter vi även tallen i kruka.

Drömträdgården - Dream Garden - existerar inte bara som bild i våra huvuden, nej den finns på riktigt som spegling av vår personlighet. Med hjälp av luftiga material, fantasifulla former och pastelltoner skapar vi våra drömmars trädgård.

Elmia Garden Trends 2024

Trendexperterna.jpg

Trendexperterna

Elmia Garden Trends är framtaget tillsammans med Jan Rundgren, designer och trendexpert, Malin Hidesäter, projektledare och kreatör, samt Helena Kaasik, journalist och fotograf. Alla tre har en gedigen bakgrund inom trädgårdsbranschen och lång erfarenhet av trendarbete. På mässan bygger experterna upp trendytor där Elmia Garden Trends gestaltas i fysisk form.

Arbeta med trenderna på ditt sätt
Vi ser på trender som rörelser. Vi alla är bärare av dem och kan välja hur vi ska hantera dem. Antingen tittar vi på dem lite på avstånd eller så går vi hela vägen och stödjer oss mot dem helt och hållet i olika projekt. De flesta plockar troligen ut delar av dem. Det kan vara en färgskala som tilltalar eller en växt som passar i ett tema eller på en särskild plats. Hur du än väljer att arbeta med materialet så hoppas vi att du ska hitta något som väcker din kreativitet och lusten att börja odla.

Mjuk pastellrosa blir Årets kulör
22 sep. 2023
Sweet Embrace har av Nordsjö idé och design valts ut som Årets kulör för år 2024. Så här skulle kulören kunna användas i trädgårdens olika gröna rum.
Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum
15 sep. 2023
Den världsledande holländske trädgårdsdesignern har designat trädgården på Vandalorum, museet i utkanten av Värnamo. På lördag, den 16/9, invigs trädgården.
Blomsterlök  - vacker blomning under hela säsongen
8 sep. 2023
Det är redan dags att börja tänka på våren i rabatter och krukor. Blomsterlöken ska ner i jorden nu för den som vill möta våren med blommor. Om du är nybörjare på blomsterlök så finns det en smart genväg som ger blomning hela våren.
Björnbärslikör och hemlagade marmelader enligt Sanna på Marmeladeriet
1 sep. 2023
Vad gör man av bären och frukten som mognar med racerfart i trädgård, på balkonger och terrasser just nu? Vi bad Sanna Fyring Lidgren från Marmeladeriet om tips och råd vilket också resulterade i några recept.
Smyckespoesi och butiksinvigning - två Stockholmstips
25 aug. 2023
Är du i Stockholm i helgen så ska du inte missa att besöka två platser. Det handlar dels om en utställning med smycken, dels om en nyöppning av en butik som med sitt starka fokus på hållbarhet och naturliga material nu fått den perfekta inramningen till sitt sortiment.
Så lyckas du med vindruvor i trädgården
18 aug. 2023
Odla vindruvor i trädgården och ta del av ett tusenårigt kulturarv. Vi hjälper dig att få din vinranka att trivas i trädgården. Om du inte tänkt dig att bli vinbonde så har vi även ett tips på vad du kan göra med skörden.