Better Jusage är företaget som sedan 2015 har arbetat för att minska matsvinnet genom att göra juicer av frukt och grönt som annars skulle ha slängts på komposten. Idag går cirka 40 % av allt som odlas till spillo, och företagets affärsmodell bygger på att snabbt kunna anpassa produktionen efter tillgång. "Vi kan vara extremt snabbfotade och ställa om beroende på vilka frukter och grönsaker vi har tillgång till, säger grundaren Truls Christenson, som varit verksam i snart tio år.
På Elmia Garden är Better Jusage för att visa upp vad man kan åstadkomma i branschen och sprida kunskap om sitt varumärke Rescued. Den senaste produkten i företagets sortiment är en jord på påse, en torvfri jordblandning som kombinerar kompostmassa från frukt och grönsaker med biokol. Detta hållbara alternativ har redan rönt framgång genom ett samarbete med Granngården, och företaget ser fram emot att hitta fler kunder på mässan.
"Mässan har varit väldigt bra för oss. Vi har sett ett stort intresse för våra produkter och träffat många relevanta personer. Vi ser positivt på framtiden," avslutar Truls med optimism.