Odla chili - så lyckas du!

Odla chili - så lyckas du!
Vana chiliodlare vet om att fröna ska i jorden nu om det ska bli en bra chiliskörd nästa odlingssäsong. För dig som inte har provat på chiliodling ännu har vi ett hett tips – ett avsmakningskit.

Nu är tiden inne för att börja förkultivera trädgårdens hetaste vänner om du vill kunna skörda chili sommaren 2023. Det är egentligen en lättodlad växt. Men den behöver tid på sig för att utvecklas bra. Beroende på sort så tar det mellan 55 - 120 dagar från frö till mogen frukt. Det är alltså en god idé att börja redan nu. Men eftersom det är ljusfattiga tider så vill vi tipsa dig om att förstärka odlingarna med extra växtbelysning.

Det är också en värmeälskande växt. För att utvecklas fint behöver de en ljus och varm placering, i ett fönster, på en inglasad balkong, i ett uterum eller i ett växthus kommer de att trivas. Först när nattemperaturen är över 10 grader kan de planteras ut.

Det många som tvekar över att odla chili eftersom det kan vara svårt att välja sort eller snare vilken grad av hetta som passar i just ditt kök. Ett tips kan vara att prova ett avsmakningspaket. New Botanic, som vi tidigare skrivit om här på Elman Garden Trends, har satt samman olika kit, allt för att underlätta för dig som odlare. Chilipaketet innehåller fem olika sorters chili, varav en av dem är en gul och citrondoftande sort som verkar vara härlig. Du får också med dig odlingsbriketter i kokos och odlingsinstruktioner i paketet.

Vad göra med chiliskörden är det många som undrar? Att använda dem färska i maträtter är naturligtvis bäst. De som du inte hinner äta direkt kan du torka eller lägga in. De milda sorterna, som till exempel padron, är goda att grilla och äta som tapas. Det går också att använda chilin till smaksättning av oljor och för att addera hetta till såser.

ChiliTastingCollection_1339x1800.jpeg

En trädgårdsmästarvänt tipsade oss om att göra sambal av hemodlad chili. Det är en sås som härstammar från Malaysia och Indonesien och som är god att använda till asiatisk mat. Till en sambal går det att blanda en massa olika sorters chili. Där efter piffar man såsen med vitlök, lime och svamp. Men det finns säkert lika många olika recept på den här härliga såsen som det finns chilisorter.

Lycka till med chiliodlingen.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik