Vad gjorde vi utan potatisen. Då bidde det ingen sillsallad till jul, inget mos till korven, inga rårakor och ingen riktig boeuf bourguignon. Det skulle helt enkelt bli ett mycket fattigare liv. Dessutom är nog potatisen den mest prisvärda av alla grönsaker. Varje knöl är ett litet kraftfullt paket som är fyllt med nyttiga, värdefulla vitaminer och fibrer. Äts den med skalet på förser den oss dessutom med antioxidanter.
Som bekant var det Jonas Ahlstömer som tog med sig potatisen till Sverige från England på 1700-talet. Sedan dess har den mättat många svenska magar, särskilt i kristider. En rapport från stiftelsen Svensk Potatis visar att konsumtionen förväntas öka med 17 % i år. Tillagningsmetoden börjar dock förändrats. Den kokta potatisen är fortfarande populär, men andra tillagningssätt knappar så smått in. Då handlar det framför allt om råstekning, ugnsbakning och rostning. Potatisresterna ska heller inte underskattas i köket.
En som älskar potatis är kocken Stefan Ekengren. Hans kärleksförklaring till den här grönsaken är boken Potatis (Natur & Kultur) som gavs ut i september. Den är fylld av recept som kan få den mest envisa potatismotstånaren på gott humör. Men målet är också att den ska sätta fart på kreativiteten i potatisgrytorna. Det verkar inte finnas särskilt många som inte har en relation till potatisen i vårt avlånga land för Stefan Ekengren menar att den i princip har räddat vår civilisation tack vare sin lättillgänglighet och värdefulla näringsinnehåll.
Trädgårdsägare är i allmänhet välbekanta med potatisen. Ett köksland utan minst några stånd är ett undantag vågar vi påstå. Numera finns det också förutsättningar för att odla potatis på mindre utrymmen, framför allt på grund av kunskapsutvecklingen och spridningen av den, vilket är glädjande för alla storstadsodlare med balkong. Vi har också fått ökad kännedom om olika sorter och hur de skiljer sig i smak, form och färg. Framför allt tänker vi på den purpurfärgade Blå kongo och den mandelformade Amandine.
Potatis är vardagshjältar som genom tiderna har blivit en räddare i nöden. Men kanske har vi tagit den här knölen för given? Nu finns den med i vårt trendtema Hemlängtan där den har en given plats inför 2023, inte enbart för att den spås stå högt i kurs framöver. Det är också en grönsak som är värd att lyftas och hyllas.
Foto: Natur & Kultur, Unsplash, Cook´n Bloom, Iris Hantverk, Eva Solo, Granngården, Garden Store.