Höstens stöttepelare såväl i naturen som i buketten och maten, det måste väl ändå vara nyponen. När allt annat blir grått och glåmigt finns nyponen där som likt röda utropstecken lyser upp i snåren.
Det är rosens skenfrukt, det vill säga den oftast röda fukt som skapas från rosens fruktämne det handlar om. Det går att plocka nypon när som helst under året men vanligen skördas de på hösten då de är riktigt röda och pinfärskt mogna.
Inga nypon är giftiga så det går att skörda och använda dem alla, även de svarta. Men vissa är dock godare än andra. Nyponros och vresros hör till de allra smakrikaste. Förutom mängder av c-vitamin så innehåller nypon A-vitamin, E-vitamin, magnesium, folat, kalcium, kalium och antioxidanter. Det är en färgstark hälsosam och vacker liten frukt i ett och samma paket, med andra ord.
Genom tiderna har de också använts för att bota olika åkommor, allt från ledvärk till matsmältningsbesvär. Det finns alltså all anledning att gå ut i skog och mark för att skörda frukterna. Ta med handskar som skydd för taggar och en liten sax så blir arbetet enklare.
De är också vackra i höstbuketten. Särskilt de små nyponen som klätterrosorna bjuder på passar i arrangemangen. Numera brukar de till och med finnas att köpa i välsorterade blomsterbutiker. De bidrar både med färg, luft och struktur i buketterna. Vackra kompisar i vasen är dahlia, krysantemum och allt torkat växtmaterial som finns i naturen nu.
Vad ska man då laga av de skördade nyponen? Nyponsoppa är en klassiker som både är nyttigt och gott. Ett annat förslag är att sylta dem. Det här receptet har vi fått av Sanna Fyring Liedgren som driver företaget Marmeladeriet.
Det är ett ganska pilligt jobb men när burkarna väl står där så har du något vackert i ditt skafferi under året. De syltade nyponen är så goda på ostbrickan tillsammans med ett mörkt rågbröd och en krämig getost. De passar också mycket bra att servera till rökt kött eller till ett mustigt långkok på lamm. Burkarna håller länge! Jag öppnade just en som jag syltade för ett par år sedan. Så gott!
Rör ihop lagen och lägg ner nyponen, koka upp och låt de småputtra i ca 30 minuter tills nyponen mjuknat och lagen kokat ihop. Skumma av och häll upp den heta lagen med nypon i väl rengjorda burkar, sätt på locken på en gång. Förvara den vackra burken svalt.
Recept: Sanna Fyring Liedgren
Foto: Anna Kern, Sanna Fyring Liedgren, Helena Kaasik