Generös och tacksam är ord som flädern förknippas med eftersom det är lätt att få den att trivas i trädgården och för att den är uppskattad av många, även av pollinatörerna. Många förknippar den framför allt med smak och doft men det är en buske som är vacker i trädgården året runt med sitt yviga växtsätt och blommor som övergår till svarta bär på sensommaren. När hösten kommer förvandlas bladverket till ett färgsprakande fyrverkeri.
Kärt barn har många namn. Fläder (Sambucus nigra) kallas i Skåne för Hylle och saften för hyllesaft. I Sverige kan fläder också kallas för hyll, hyllebuske, äkta fläder eller för det gamla namnet Fulbom. Äkta Fläder kan förväxlas med den giftiga druvflädern som har äggformad, gröngul blomställning och smalare blad. Den kan också tas som den mycket giftiga sommarflädern som är en liten buske med blomställningar som liknar den äkta flädern men som har flikigare blad.
Så här års är det de spetsliknade blommorna vi njuter av. Säsongen är kort så det gäller att plocka dem innan blomningen är över. Precis när de slagit ut ska de skördas. Blommorna är goda som smaksättare i saft men det är också härligt att fritera blomklasarna och använda dem i desserter. Andra använder dem som krydda i det hemgjorda brännvinet.
Här följer ett enkelt recept på god flädersaft som kan frysas in och avnjutas som ett sommarminne i vinter.
40 - 50 klasar utslagna fläderblommor
3 - 4 stora citroner, ekologiska.
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra
Tillagning:
Tips: Det går även göra saft på bären som då får en härlig rödaktig färg. Den som vill färga in garn eller tyg kan använda antingen bären eller blommorna.
Foto: Unsplash