Det typiskt skandinaviska i annorlunda tolkning

Det typiskt skandinaviska i annorlunda tolkning
Martin Bergström tolkar och utforskar det skandinaviska när Stockholm Furniture and Light Fair åter igen öppnar i februari nästa år efter ett års uppehåll.

Att naturen är viktigt för oss alla som bor här uppe i norr är inget nytt. Många kreatörer säger sig ha grönska som sin främsta inspirationskälla, vare sig det är en designmöbel som ska tas fram eller en trädgård som ska anläggas. Även den multidisciplinära formgivaren Martin Bergström utgår från den skandinaviska naturen inför den kommande inspirationsutställningen som han är ombedd att skapa till Stockholm Furniture and Light Faire i början på februari nästa år.

Det övergripande temat för årets mässa är Bering Scandinavian. I designsamman hang betyder det ofta ljust och avskalat med en naturlig känsla. Men det skandinaviska finns det också mycket svärta och mörk humor. För att utforska vad som är typiskt skandinaviskt bortom de blonda och avskalade har Martin Bergström valt att utgå ifrån träskmarken som med sina näckrosor och bottenlösa, mörka och mystiska vattendrag ingår som en självklar biotop i den skandinaviska naturen.

martin-bergstrom.jpg

- Jag vill skapa en sällsam och poetisk värld – en plats för möten, inspiration och reflektion i gränslandet mellan dag och natt. I Finland finns det eget ord för det här tillståndet; Kaamos. Det är själva knivseggen av mörkret precis innan det vänder och ljuset kommer, säger Martin Bergström i ett pressmeddelande från Stockholmsmässan.

Martin Bergström är känd för sina handgjorda textilmönster för framför allt modebranschen. Hans uttryck är djärvt abstrakt och organiskt. Han rör sig gränslöst mellan olika världar såsom design, mode och konst.

Den åttonde februari år 2022 är det åter igen dags för Stockholm Furniture and Light Faire på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik