Enklaste sättet att odla melon

Enklaste sättet att odla melon
Tidigare har honungsmelon varit en växt som utvecklas allra bäst i ett varmt växthus här i norr. Men det blir det ändring på i år på grund av årets frönyheter. Idag bjuder vi på odlingstips för den här ettåringen som faktiskt är en ört.

Värmeälskande goding, så skulle man kort kunna beskriva honungsmelonen helt kort. En klassiker under sommarn är ju melon med lufttorkad skinka, eller en halva fylld med hallon eller vinbär som dessert. Så gott. Melonen är en ettårig ört som tillhör familjen gurkväxter och som normalt älskar att växa i värme, i ett växthus till exempel. Men nu kan vi berätta att det har kommit en sort som även trivs på friland.

Den känns exotisk, eller hur? Ursprungligen härstammar melonen också från Persien men den odlades tidigt runt hela Medelhavet dit den kommit med romarna. Efter romarrikets fall föll den i glömska. Först på 1400-talet som melonen började odlas, igen.

Fransmännen uppskattade melonen och utvecklade därför flera olika sorter. Fortfarande är melonen ett viktigt inslag i det franska köket vilket du som har varit i landet säkert har upptäckt efter ett besök på någon matmarknad. Men idag odlas det melon över hela världen, även här i norr.

Extra spännande är det att det nu kommit ut en sort som fungerar på friland. ’Amelia´ heter den lilla darlingen. Liten för att den endast väger runt kilot som skördeklar. Det är också därför som den är lämplig för utomhusodling. Du hittar frö hos Gourmetgaraget.

Så här gör du

  1. Förså frön inomhus från och med nu till april eller köp en färdig planta i närmaste handelsträdgård. Tänk på att plantera både hon- och hanblommor.
  2. Ge plantorna rejält med plats i de upphöjda jordbäddarna. Lämna minst 40 cm mellan plantorna. Gödsla med kompost eller stallgödsel. Täck gärna jorden med gräsklipp så att fukten bevaras samtidigt som gräset ger näring till jorden.
  3. Vattna plantorna regelbundet, gärna med nässelvatten. Hjälp till med pollineringen genom att gnida hanblommorna mot honblommorna. Det är honblomman som härbärgerar fruktämnet. Toppa sidoskotten ett par blad efter varje honblomma.
  4. När du ser små sprickor vid stjälkfästet är frukten mogen och redo att skörda. Förvara melonen svalt men inte i kylskåp.

   Lycka till med din melonodling!

rens-d-sVmlKwLLCJQ-unsplash.jpg

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik