Gödsla rätt för att bli mätt - så gödslar du för att maxa skörden.

Gödsla rätt för att bli mätt - så gödslar du för att maxa skörden.
Allt fler längtar efter att kunna skörda sina egenodlade grönskar. Vi tipsar om hur du gödslar för att maxa skörden.

Att odla grönsaker har blivit en stor trend den senaste tiden. De ökade matpriset har fått allt fler att skapa möjligheter för att odla eget. Att det dessutom är ekologiska grönsaker som du kan servera på tallriken gör odlandet ännu roligare.

När det gäller nästan alla grönsaker så är det ettåriga växter vi pratar om. De ska hinna med allt i sitt liv under en väldigt kort cykel. Det gör att de har en mycket kraftig tillväxt, utveckling av rotsystem och maximal fruktsättning under en och samma sommar. Därför behöver de mer gödning än fleråriga växter.

Vi bjuder idag på några bra saker att tänka på när det gäller gödsling av grönsaker:

  • Gödsla kontinuerligt under säsongen för att få en jämnare tillväxt och bra fruktsättning.
  • Använd gärna en variation av gödselmedel. På det sättet minimeras risken för att växterna i kökslandet får bristsjukdomar.
  • Använd organisk gödsel – alltså inte konstgödsel. På det sättet bidrar du till ett härligt mikroliv, några exempel är: nässelvatten, benmjöl, guldvatten, hönsgödsel och bokashi.
  • Tillför någon gödning varje eller varannan vecka under juni-augusti. Övning ger färdighet och med tiden kommer du att lära dig att läsa av växterna för att avgöra om det behövs mer eller mindre näring.
  • Vattna alltid i samband med gödsling så att gödseln blandas med jorden och kommer ner i djupare jorden.

Lycka till med grönsaksodlingarna!

zoe-schaeffer-hmoDcZnB7uw-unsplash.jpg

Foto: Unsplash, Helena Kaasik, trädgårdsjournalist

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik